Rubrike

W. H. Auden: “Srečen tisti, ki se ukvarja z matematiko!” [odlomek]

10.7.2021 / 21:08 Komentiraj
V preročiščih so svečeniki prerokovali in dajali modre nasvete. Nikoli si niso domišljali, da bi imeli v njih pesniška branja.

Wystan Hugh Auden (1907–73), sloviti anglo-ameriški pesnik in dramatik, je prvič opozoril nase leta 1930 s pesniško zbirko Pesmi. Leta 1947 je prejel Pulitzerjevo nagrado za pesnitev Doba tesnobe. Bil je vpliven avtor in kontroverzna osebnost. Širšo popularnost je doživel po smrti, ko so se nekatere njegove pesmi pojavile v filmih in popularni kulturi.

Barvarjeva dlan in drugi eseji (The Dyer’s Hand and Other Essays) je avtorski izbor esejev, predavanj in zapisov, nastalih ob različnih priložnostih in objavljen leta 1962. Tematski razpon Audnovega ukvarjanja z literaturo je širok, interes pa vsestranski. Loteva se vprašanj, kot so recimo branje in pisanje nasploh, pesnik in mesto, “brezosebni jaz”, komičnost v literaturi ali pa razmerje med krščanstvom in umetnostjo. Posvečal se je tako poeziji, prozi kot dramatiki, s posebno strastjo tudi glasbi, zlasti operi.

Auden je nekonvencionalen esejist s prepoznavnim slogom, duhovit, gibčen in hkrati sistematičen,...

“Auden je nekonvencionalen esejist s prepoznavnim slogom, duhovit, gibčen in hkrati sistematičen, včasih tudi aforističen in zato enigmatičen.” — [Fotografija: Carl Van Vechten]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE