Kolumne

Vzrok za nasilje nad ženskami ni to, da imajo moški penise, ženske pa ne

5.8.2020 / 06:05 Komentiraj
Argumentacija napadov na Istanbulsko konvencijo je zmeden in nelogičen skupek napačnih interpretacij in nesramnih neresnic.

Enajstega maja 2011 je bilo v veličastni palači Beylerbeyi na obali Bosporja — danes je del verige hotelov Kempinski — zbranih 47 visokih predstavnikov držav članic Sveta Evrope. Slovensko delegacijo je vodil tedanji zunanji minister Samuel Žbogar. Na svečani ceremoniji je trinajst držav podpisalo Konvencijo Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini ter o boju proti njima.

Ta mednarodnopravni instrument, danes bolj znan pod imenom Istanbulska konvencija, je bil rezultat dolgoletnih prizadevanj Parlamentarne skupščine Sveta Evrope, civilnodružbenih in stanovskih organizacij in nekaterih vlad, ki so zahtevale skupen in učinkovit mednarodni odgovor na problematiko nasilja nad ženskami. To nasilje je bilo in je še vedno razširjeno v vseh državah in v vseh družbenih slojih.

Slovenija ni podpisala konvencije v Istanbulu, ampak nekaj mesecev kasneje. Je pa med 34 državami članicami, ki so do danes konvencijo tudi ratificirale.

Tako visoko...

»Tisto, kar gre prvoborcem ›tradicionalnih vrednot‹ najbolj v nos, je izraz ›družbeni spol‹, ki po njihovem zanika biološke razlike med spoloma.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE