Rubrike

VVG (3.) svetuje feministkam (pa moškim tudi) | Obrazi/Večer

8.1.2022 / 05:10 Komentiraj
“Regulacija seksualnosti je ženska moč. Tu so ženske privilegirane. Zato moški hodijo okrog kot papeki, da bi prišli do seksa.”

Nadaljevanje tekstov Obrazi 13.(1.): Vesna V. Godina svetuje levici: Ustanovite Osvobodilno fronto (4.1.2022) in VVG svetuje levici (2.): Sredina in kultura nevidnosti | Obrazi/Večer (6.1.2022).


Prejšnjič in predprejšnjič o politiki oz. volitvah 2022, zdaj pa končno o zablodah feminizma. O novi knjigi Vesne V. Godina.

Feminizem kot ideologija

Kako aktualen je danes sploh še feminizem?

V knjigi me je zanimal feminizem kot ideološko polje. Kot tak je aktualen za reprodukcijo gospostvenih razmerij današnjega kapitalizma. Teoretično, v smislu emancipacije, pa je feminizem irelevanten. Ni aktualen.

Kakšna je popularna, populistična definicija feminizma?

Obstaja sto definicij, ampak recimo, da je feminizem teorija oz. gibanje, katerega cilj je osvoboditev žensk.

Izpod?

Moških. Izpod vladavine moških. To bi naj bila emancipacija. Pri tem velja, da sta emancipacija in osvoboditev sinonima, kar pa ni res. Če gledava televizijo in vidiva recimo Fajonovo ali Ursulo von der Leyen,...

Vesna V. Godina: “Ko prideš v podsvet, ki ni svet tvojega socialnega in kulturnega spola, si v njem deprivilegiran. To je univerzalno v vseh družbah in kulturah.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE