Kolumne

Vstala, proslavljala Primorska: Brez Bandiere rosse, a s pink hlačnim kostimom

15.9.2022 / 06:10 Komentiraj
Proslava ob dnevu vrnitve Primorske je bila gentrificirana repriza postrevolucionarnega koncerta v Stožicah ob dnevu OF 2013.

Proslava ob dnevu vrnitve Primorske je bila kulturno in politično gentrificirana repriza znamenitega postrevolucionarnega koncerta v Stožicah ob dnevu OF leta 2013, ki smo si ga zapomnili po tem, da je Alenka Bratušek z Zakloniščem prepeva prepevala Bandiero rosso.

Ali med tema dvema časoma obstaja paralela? Zelo verjetno. Tista prireditev je bila levičarski backlash, pa tudi spontan izbruh nekoliko objestnega narodnoosvobodilnega veselja. Po travmah ljudskih vstaj s solzilcem, lutkami, baklami, kockami in vodnimi topovi ga je prinesla prva nova vlada, ki je po letu dni protojanšizma izgledala še kar normalno.

Sinočnji program pa je dajal vtis, da smo danes — po dveh letih še hujšega trpljenja — še tem bolj svobodni. Ali vsaj bolj dobre volje.

Strupeno pink (magenta)

Resnici na ljubo je treba priznati, da je kulturni program proslave pasal k prazniku.

Prireditvi je dala intelektualno razposajen auftakt predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Njen govor...

”Govorničin strupeno pink hlačni kostim ni bil v primorskem ali še manj v antifašističnem stilu, niti ni bil tako provokativen statement kot tisti rdeči salonarji. Je pa učinkoval.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE