Kolumne

Vsi smo na Krasu: Psihologija požara in gasilske, piromanske družbe

26.7.2022 / 06:10 Komentiraj
Na TV je zaželeno, da mora biti vedno drama. Vsak večer znova. Igra vznemirjanja in pomirjanja je vseobsegajoča in konstantna.

Med požarom na Krasu sem večkrat razmišljal o žledolomu pred osmimi leti. V glavnem o tem, kako so mediji spremljali takratno naravno nesrečo in to zdaj. Primerjave med ognjem in žledom kot uničevalnima nevarnostma, med materialno škodo, ki sta ju ognjena oz. ledena ujma leta 2022 in leta 2014 povzročili, in nenazadnje tudi med obsegoma prizadetih območij so zgovorne — in kažejo tako na diskrepance kot na podobnosti med dojemanjem tiste in letošnje katastrofe.

Bralce prosim, naj mi nikar ne poskušajo naprtiti krivde, da brez solidarnosti in empatije podcenjujem nesrečo, ki je Kraševcem ogrozila življenja, zdravje in imetje, in da odrekam hvaležnost in občudovanje vsem, ki so poklicno in prostovoljno požar gasili in nesebično pomagali pri reševanju in lajšanju situacije.

Daleč od tega. Rad bi samo neprizadeto primerjal dva žalostna in zaskrbljujoča dogodka, ki niti statistično in simbolično niti materialno in meteorološko pač nista bila enaka.

Metafora...

Čeprav taki nesrečni dogodki ponavadi potegnejo iz ljudi najboljše, kar ljudje znajo in zmorejo, tokrat ni bilo čisto tako. Iz nekaterih očitno potegne tudi najslabše. — [Fotografija: Profimedia]Profimedia
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE