Kolumne

Vrste za bencin? Cenzura medijev? Super! Tak je pač kapitalizem.

22.6.2022 / 06:10 Komentiraj
Tudi temu služi trg: da tisti, ki imajo blago, prisilijo tiste, ki ga potrebujejo, da zanj plačajo več, kot je dejansko vredno.

Super! Počutim se kot v slabših obdobjih socializma. Ni goriva. Ljudje stojijo v vrstah za bencin. Nekatere črpalke so zaprte. Bencina je zmanjkalo. In že spet razpravljamo o cenzuri v medijih.

To pomeni, da je treba stvar premisliti. Kadar se stvari ponavljajo, je treba razmisliti o družbi. Ker ponavljanje dogodkov pomeni, da ne gre več za naključje. Ampak za pravilo. Nekateri bi rekli kar za zaroto. A ker sama raje razmišljam o pravilih kot pa o zarotah, poglejmo, kaj stoji za tem ponavljanjem vrst za bencin. In seveda tudi cenzure v medijih.

Več eksploatacije

Prva stvar je, da vrste za bencin in cenzura v medijih očitno niso značilne samo za socializem. Kot nasprotniki socializma radi trdijo. Ker eno je danes gotovo: nimamo socializma. Imamo kapitalizem. Oziroma postsocialistični neokapitalizem. Ki je še hujša različica zahodnega kapitalizma. Z več eksploatacije. In z manj zaščite tako delovne sile kot državljanov.

Ker se vrste za bencin in problem cenzure...

”Golobova obljuba, da se bodo podražitve porazdelile, se je v glavnem izcimila v dejstvo, da so te pristale na ramenih potrošnikov. Ampak tak je pač kapitalizem.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE