Kolumne

Vprašanje za 12,75€: Kaj naj dela RTV in koliko to stane?

8.7.2022 / 06:10 Komentiraj
Skrb za medije ni naloga politike. Njena naloga je skrb za uresničevanje in spoštovanje standardov in sankcioniranje kršitev.

Ideje o spremembah medijske zakonodaje so stare že kakih šestnajst let. Toda v tem času se ni zgodilo nič. Očitno ni bilo politične volje. Bili so nasprotujoči si interesi javnega in zasebnega sektorja, a to je seveda naravno. Toda na strani politike bilo ne želje ne sposobnosti, da bi naredili daljnosežne korake, ki bi profesionalnim medijskim akterjem omogočili raznovrstnost in profesionalnost. Skrb za profesionalnost medijev niti ni naloga politike. Njena naloga je, da omogoča pogoje za uresničevanje in spoštovanje profesionalnih standardov ter za sankcioniranje kršitev.

Tako kot vse prejšnje vlade tudi sedanja izpostavlja medije — na čelu z RTV — kot ključne organizme družbe, ki jih je treba ozdraviti. Drži. Bolezensko stanje je treba diagnosticirati in takoj začeti z zdravljenjem. A prav resne analize, kaj je v resnici narobe in kako se lotiti sprememb za bolj zdrav organizem, še nismo zasledili.

Bojazen ostaja

Ideja, da bi po novem predlogu Zakona o RTV...

»Naloga RTV ni razdvajanje, temveč povezovanje in iskanje javnega interesa. Stičnih točk, ki povezujejo vse člane družbe.« — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE