Rubrike

Vpis v srednje šole (4.): Ocene letijo v nebo, znanje pa zaostaja

31.7.2021 / 06:05 Komentiraj
Feminizacija nekaterih poklicev se začne tako, da v obstoječem sistemu fantje težje dosežejo enako število točk kot dekleta.

Kontra je rubrika o aktualnih temah, ki jo za Večer ureja urednik Fokuspokusa Marko Crnkovič. Tokrat je namenjena zaostrovanju problema vpisa devetošolcev v srednje šole. Preberite tudi urednikov tekst Vpis v srednje šole (1.): Izpoved starša devetošolca, ki je bil samo prav dober (26. 7. 2021) ter tekste Ivana Lorenčiča Vpis v srednje šole (2.): Celim generacijam delamo škodo in krivico (28. 7. 2021) in Vesne V. Godina Vpis v srednje šole (3.): Točke ne garantirajo ničesar (29. 7. 2021).


Kako psihološko deluje zbiranje točk za vpis na mladostnike in ali je to zanje stimulativno? 

Verjamem, da bi moral biti cilj izobraževalnega sistema pomagati mladim prepoznati področja, kjer so močni in ki jih zanimajo. Izobraževalni sistem bi moral otrokom odpirati vrata. Namesto tega pa sistem, ki temelji na zbiranju točk, marsikomu zaloputne najbolj zaželena vrata pred nosom. Če mlad človek že pri 14 ali 18 letih ve, da nima nobene možnosti nadaljevati šolanje v...

“Ena od posledic maksimiziranja števila točk je postopna sprememba spolne strukture v poklicih z visokim vstopnim pragom na študijske programe. Ne zato, ker bi bili dijakom manj zanimivi kot dijakinjam, temveč zato, da fantje težje pridejo do enakega števila točk kot dekleta.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE