Rubrike

Vpis v srednje šole (2.): Celim generacijam delamo škodo in krivico

28.7.2021 / 06:10 Komentiraj
Problemi so znani vsem šolskim oblastem — neglede na politično usmeritev — že leta. Žal pa do sprememb ne pride in ne pride.

Kontra je rubrika o aktualnih temah, ki jo za Večer ureja urednik Fokuspokusa Marko Crnkovič. Tokrat je namenjena zaostrovanju problema vpisa devetošolcev v srednje šole. Preberite tudi urednikov včerajšnji tekst Vpis v srednje šole (1.): Izpoved starša devetošolca, ki je bil samo prav dober (26. 7. 2021).


Letošnji vpis v srednje šole je ponovno odprl vprašanja, ki so prisotna že dolgo časa in jih žal nihče ne rešuje. Veliko število prijavljenih kandidatov kot posledica večjega zanimanja za gimnazije in številčnejše generacije — ob praktično enakem številu vpisnih mest — je predvsem v Ljubljani številne učence in njihove starše postavilo v težak položaj. Naštejmo poglavitne težave.

Število vpisnih mest

Število vpisnih mest je strateška odločitev, povezana z vizijo države. Gimnazijski program je odvisen tudi od številčnosti generacije, ki se vpisuje. Večje število učencev namreč zahteva drugačen program, kot če se vpisuje manjše...

“Kriteriji za selekcijo so bili sprejeti leta 2005 v času ministrovanja dr. Zvera in upoštevajo izključno ocene zadnjih treh let osnovne šole.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE