Kolumne

Voščilo politiki za materinski dan

26.3.2021 / 06:05 Komentiraj
Ne gre za kvote. Gre za to, da sploh ne bi smelo biti pomembno, ali sem blond ali plešasta, debela ali suha, ženska ali moški.

Premislek o vlogi spolov v družbi je tematika, ki jo vse prelahko in prepogosto ugrabi politika. Tovrstne razprave prav nič ne pripomorejo k enakovrednejšemu položaju žensk, odprtejši družbi in svobodnejšim odločitvam o tem, kaj in kako lahko v življenju počnemo.

Četudi je marec mesec žensk, saj 8. in 25. marec kot dan žena in materinski dan izpostavljata naše vloge, so razprave pospravljene v politične predale. O tej temi je težko govoriti, ne da bi te politično žigosali in seveda zmerjali. 

Toda z vlogo in pomenom žensk v družbi je tako kot s svobodo govora in pravico do vode in čistega zraka. To je nekaj, kar je del tkiva normalne družbe.

Vprašanje normalnosti je na mestu. Sodobnost ne prinaša normalnosti, niti ne moremo nenormalnosti pripisati preteklosti. Pa vendar: zakaj je razprava o vlogi ženske in njenih pravicah tako priročno politično vprašanje?

Če bi te kvote prenesli na vsa družbena

“Ob tem dnevu sem razmišljala o tistih, ki niso mogle dobiti prijazne zahvale, ker se je njihovo življenje pač drugače obrnilo.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE