Rubrike

Volna in telo Svetlane Slapšak: Striženje, predenje, tkanje, pletenje.

5.1.2020 / 06:05 Komentiraj
Status volne je podoben statusu jajc in mleka, hrane živalskega izvora, ki jo človek pridobi, ne da bi moral žival ubiti.

Knjiga Volna in telo Svetlane Slapšak je oris zgodovine in antropologije volne — od prvih pojavov obdelane volne do industrijskega obdobja in sodobnih kultur. Volna je bila pogosto temeljni in simbolni ločevalec družbenih in kulturnih področij, pri čemer je metaforična moč volne proizvedla veliko kontrastnih pojmov. Slapšakova skozi pomen volne in tkanja interpretira mnoge nerazumljive rituale, ponuja vpogled v tehnike spolnega definiranja, spolnosti in plodnosti nasploh in rekonstruira ideje o sožitju človeka in narave, posebej živali.

Svetlana Slapšak (1948) je kritičarka, znanstvenica, antropologinja, doktorica antičnih študij in znamenita Večerova kolumnistka. Je tudi avtorica številnih del s področja antropologije, lingvistike, klasičnih študij, študij spola, balkanologije in komparativistike. Objavila je več kot 50 knjig, čez 400 znanstvenih študij in stotine esejev. Knjiga je izšla pri Beletrini. 

Svetlana Slapšak:

Knjiga Volna in telo Svetlane Slapšak je oris zgodovine in antropologije volne.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE