Kolumne

Volkovi, medvedi, migranti, citroëni: Nikar ne primerjajte ljudi in živali!

12.8.2019 / 06:10 Komentiraj
Je to samo naključje, da povečanje številčnosti volkov in medvedov sovpada s povečanjem številčnosti ilegalnih migracij?

Moj najbrž najstarejši spomin so grozeče žareče oči volka v temi. Tako se mi je vsaj zdelo. Oče me je moral prav vzeti na roke in odnesti naprej. Nazadnje se je seveda izkazalo, da je na koncu ulice parkiran avto s prižganimi lučmi. Spomnim se, da je bil Citroënov ami 6. 

To omenjam zato, ker hočem povedati, kako so volkovi po svoje udomačeni v naši domišljiji. Zveri nasploh. Vse živo od levov in tigrov in naših medvedov pa do v manjši meri tudi kač in morskih psov — da ne omenjam dinozavrov — je v otroškem svetu utelešenje posameznikove zmage nad pranagonskim strahom pred divjimi živalmi.

To ostane v nas tudi potem, ko odrasemo. Igrače odložimo, simbolika pa ostane.

Zato tudi ne znamo in ne moremo realno gledati na problem tako imenovanega sobivanja človeka in zveri. Konkretno volkov in medvedov. 

»Miroljubna koeksistenca« 

Velikanski večini ljudi, ne samo hipsterjem vseh generacij se zdi problematika zverjadi, ki ogroža človeka, nekaj abstraktnega....

Vzporednice in asociacije med plenilskimi zvermi in ilegalnii migranti se ponujajo kar same. Pa ne samo desničarjem, ki bi znali in hoteli za oba problema po hitrem postopku poskrbeti, ampak tudi ta levim, za katere je oboje samo napet dokumentarec z veliko izobraževalno vrednostjo.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE