Kolumne

Volitve niso bistvo demokracije

23.11.2022 / 05:10 Komentiraj
Razlika med uvoženo demokracijo in nativno slovensko demokracijo je v tem, da naša svoboda ni nujno izbira med več možnostmi.

Letošnje lokalne volitve so bile zanimive zaradi več reči. Ena izmed njih je tudi dejstvo, da je kar v 51 občinah kandidiral za župana en sam kandidat, v 58 občinah pa samo dva. To dejstvo je bilo pospremljeno s komentarji, da so takšne volitve nesmiselne. Nedemokratične. Itd. Saj ljudje sploh niso imeli dejanske možnosti izbire. In če te možnosti ni, potem težko govorimo o demokratičnih volitvah.

Vsekakor gre za nekaj, kar je vredno razmisleka. Pa ne zato, ker volitve, na katerih volilci izbirajo med samo enim ali kvečjemu dvema kandidatoma, spominjajo na volitve v času socializma. Ko so volitve pogosto potekale kot obkroževanje edinega možnega kandidata. Zato bi volitve županov v občinah z zgolj enim kandidatom lahko videli kot nekakšo dediščino socializma.

Kaj je in kaj ni

V resnici pa je razumevanje volitev s samo enim kandidatom povezana z bolj oddaljeno zgodovino. Povedano konkretneje: povezana je s slovensko zgodovinsko vzpostavljeno socialno in kulturno...

”Možno je, da pritožb glede nedemokratičnosti volitev župana s samo enim kandidatom ni bilo zato, ker so ljudje s tem edinim kandidatom za župana v praksi zadovoljni. In si drugega niti ne želijo.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE