Kolumne

Volitve in postkovidna rekonvalescenca: Nov začetek brez nagobčnika

18.4.2022 / 06:10 Komentiraj
Dve leti smo imeli zelo glasno oblast. Zato je Slovenija — kljub konkretnim in simboličnim nagobčnikom — postala tako glasna.

Nekaj ironičnega je v tem, da je vlada ravno dober teden pred volitvami odpravila obveznost nošenja mask v zaprtih prostorih. Po dveh letih. Mnogi so temu pripomočku iz neke hudomušnosti — in ne nujno iz državljanske nepokorščine — rekli nagobčnik.

Preklic tega ukrepa in volitve prihodnjo nedeljo simbolično zaznamujejo konec obdobja, ko sta se dve ekstremni, neprijetni situaciji sicer povsem slučajno časovno pokrivali, vendar sta pasali skupaj, kot da sta bili sinergično načrtovani.

Volitve in postkovidna rekonvalescenca bi lahko bile v tem smislu nov začetek. Ni pa si treba glede tega delati preveč utvar.

Nekaj je na tem

Če bodo državnozborske volitve bog ne daj prinesle kontinuiteto sedanje oblasti, se bom tolažil samo s tem, da sicer spremenljiva kvaliteta mojega življenja, moje zdaj prešerno, zdaj zateženo družbeno počutje in moje državljansko veselje ali brezbrižnost do življenja nikoli niso bili odvisni od politike — in upal, da tudi v prihodnosti...

”To je ta namišljena razdeljenost, zaradi katere so vsi — najbolj pa tisti, ki so najbolj razdeljeni — tako zaskrbljeni in ki bi jo radi za vsako ceno zamenjali za neko imaginarno in idilično enotnost.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE