Kolumne

Vojna (in) propaganda: Zaliv, Irak, Ukrajina …

12.3.2022 / 05:05 Komentiraj
Vojna brez javnega mnenja in brez podpore tistim, ki tvegajo življenja za politične cilje, ne obstaja. Propaganda je nujno zlo.

Po dobrih dveh tednih vojne na pragu Evrope se soočamo s tragično usodo Ukrajincev, ki v strahu za svoja življenja prosijo za pomoč. Ukrajinska vojna se je tako kot tiste v preteklosti začela kot politična zgodba in kot plod osvajalske domišljije politikov. Toda tako kot v vsaki vojni je tudi v tem primeru pomembno orožje informacija. Zgodba, ki vpliva tako na državljane države, ki napada, kot tudi na državljane napadene države. V vsaki vojni se moramo zavedati propagande, ki hrani osvajalske in vojne težnje. Vojna brez javnega mnenja in brez podpore tistih, ki tvegajo življenja za določene politične cilje, ne obstaja. Propaganda je nujno zlo.

Tudi v tej vojni je tako. A videti je, kot da se današnje, moderno človeštvo ni prav nič naučilo iz preteklosti — in da jih avtokrati manipulirajo tako, kot pred desetletji, stoletji. 

Žal so tudi mediji sestavni del vsake vojne zgodbe. Še posebej tiste zgodbe, ki je v interesu največjih.

Vojna v dnevnih sobah

Že...

Ameriški lovci F-16A, F-15C in F-15E nad gorečimi naftnimi poilji v Kuvajtu med operacijo Puščavski vihar leta 1991. — [Fotografija: (USAF/Wikimedia Commons]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE