Kolumne

Vladni “zdrsi”? Ne biti naiven …

14.1.2022 / 05:10 Komentiraj
Simptomi totalitarizmov so različni. Nekateri so praviloma prepoznavni, drugi pa pogosto, če ne celo praviloma spregledani.

Če jih opazimo, se velikokrat dojemajo kot nekakšni “zdrsi”. Za katerimi ne stoji kaj velikega. Bistvenega. Še najmanj pa kakšna totalitarna tendenca. Ali značilnost.  

Na podoben način lahko dojemamo celo serijo “zdrsov” sedanje slovenske vlade. Odkar je prevzela oblast, se ob najrazličnejših “zdrsih” razpravlja, da gre za nezaželene napake. Za katere ni jasno, kako si jih vlada lahko privošči. Kot tudi ni razumljivo, kako vlada ne razume, da s takim delovanjem škodi sebi. Slovenski družbi. Slovenski državi. Ugledu slovenske države v svetu. In podobno. 

To je o stanju v Sloveniji govorila tudi evropska komisija za preverjanje stanja demokracije. Vse je v redu — ali vsaj veliko reči je v redu —, vendar obstajajo manjše napake. Nepravilnosti. Nekakšni “zdrsi”. Ki bi jih bilo treba odpraviti.

Naivnost brez primere

Pri teh stališčih gre za kar nekaj nedopustnih naivnosti. Ideja, da je vse v redu, le da vlada po nepotrebnem dela “zdrse”, je...

”Zdrsi” so v resnici planirano premikanje mej sprejemljivega. V točno določeni smeri. In ta smer je ukinjanje demokratičnih postopkov. Procesov. In standardov.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE