Kolumne

Vladni nateg: verbalni delikt za dobrobit državljanov

22.9.2021 / 06:10 Komentiraj
Preprosto pravilo: če kaj ustvarja videz, da bi lahko koristilo nasprotnikom JJ in/ali škodilo njemu samemu, potem je to nateg.

Tisti, ki smo menili, da je umik predloga novele zakona o varstvu javnega reda in miru — torej žaljenju politikov — samo manever, ne pa dejanski umik, smo žal imeli prav. Včeraj je namreč v parlamentu spet potekala razprava o tem zakonu, le da so tokrat govorili o noveli zakona o varstvu javnega reda in miru.

Ta se od prvotnega predloga loči po zelo pomembni značilnosti: preprečeval naj bi namreč — kot glasno izpostavljajo predstavniki koalicije — žaljenje kogarkoli. Ne samo kakšne esdeesovske koprive. Ali celo predsednika vlade na Triglavu. 

Ne. Zdaj naj bi dobili zakon, ki bi preprečeval žaljenje kogarkoli. S strani kogarkoli.

Kar seveda zveni nadvse lepo. In prijazno. Torej bomo dobili zakon, ki bo ščitil vsakega državljana. Pred tem, da ga verbalno napada in žali kdorkoli.

Onemogočiti izkoriščanje? Brez skrbi!

Vlada je dojela, da če poskuša sprejeti zakon o verbalnem deliktu — ker za to pri tem zakonu gre — mora ustvariti vtis sprejemljivosti...

“Tisti, ki smo menili, da je umik predloga novele zakona o varstvu javnega reda in miru — torej žaljenju politikov — samo manever, ne pa dejanski umik, smo žal imeli prav.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE