Kulumne
#Kacin #Janša #korona virus
Virusne vojne vihre: Kako je Janša iz naftalina potegnil Kacina
Logo 22.03.2020 / 12.12

Notranji minister bo določal, s kom se smemo držati z roke? To je še bolj sick kot krščanska prepoved seksa pred poroko.

“Smo pripravljeni tudi sprejeti tudi to, da se neporočeni pari, ki ne živijo v istem gospodinjstvu, ne bi smeli sprehajati na prostem? Da bo minister določal, s kom se smemo držati z roke?”

Janševa poteza, da za uradnega govorca Kriznega korona štaba iz naftalina potegne Jelka Kacina, ministra za informiranje in nepozabnega piarovca slovenske osamosvojitvene vojne, je po svoje presenetljiva in posrečena. Še tem bolj, če se mimogrede spominjamo, da je bil Kacin že leta 1990 namestnik tedanjega obrambnega ministra — in da je leta 1994 po aferi Depala vas, ko so Janšo odžagali, taistega tudi nasledil.
Kacin se mi sicer ne zdi več v tako dobri formi kot takrat, ko je briljiral v kleti Cankarjevega doma. Seveda je še danes pravšen mož za to nalogo, čeprav se mu pozna, da vmes ni negoval talenta za pomirljivo informiranje množic sredi pušk in bajonetov, sredi mrkih, mrkih straž. Skoraj trideset let pozneje deluje na trenutke celo sam mrk in siten in celo osoren. Vendar pri tej trditvi ne bi zelo vztrajal, ker ni ne zanesljiva ne pomembna. Takšen vtis je pač takrat na nas naredil — je pa možno, da ga za nazaj idealiziramo. In nenazadnje, danes so pač drugi časi in tudi mi smo drugi in drugačni državljani, zato politike drugače percipiramo kot tistega davnega leta 1991.

Vojna in/ali mir

A neglede na to je Kacin zdaj padel z neba kot tista malo verjetna in nepričakovana simbolična, tako rekoč poslana persona quasi grata za novodobno izredno stanje. Z izbiro Kacina kot govorca v vojni z virusom je Janša namreč subtilno sugeriral zaskrbljenim državljanom, da je bolj kot predsednik vlade v bistvu vrhovni poveljnik — in da je pandemija nekaj takega kot vojna in da se ji je zato treba zoperstaviti z vojaško disciplino in retoriko in magari celo s pozitivno panslovensko nostalgijo, ki jo alegorizira sam Kacin kot dobro starano vino.
Vojna in pandemija sta seveda dve popolnoma različni stvari, četudi lahko imata podobno neprijetne ali celo tragične posledice. Podobnost med njima pa je tudi v tem, da obe od ljudi terjata ne samo solidarnost in sodelovanje in ne samo odpovedovanje navadam ali lifestyle standardom, na katere smo v normalnih razmerah navajeni, temveč tudi odpovedovanje samoumevnim demokratičnim standardom svobode in razumnega življenja.
Čeprav je tudi pandemija izredno stanje, pa je vendarle mir, ne vojna. V tem je to milo rečeno nelagodje. Ker sovražnika ne vidimo in ker smo prisiljeni verjeti, da lahko ta nevidni ostrostrelec zadene kogarkoli izmed nas — in to celo z našo pomočjo! —, se torej s slabo zaigranim razumevajočim obžalovanjem odpovedujemo ne samo svojim majhnim, benignim užitkom in ugodjem in grehom, temveč celo vrlinam, in si dopovedujemo, da je naša abstinenca v interesu nas vseh.

Objestnost in oblast

Posedati v lokalih na pijači bi bilo v dani situaciji objestno. Toda še bolj objestno bi bilo zdaj pritoževanje nad takimi trivialnimi prepovedmi. Zato smo iz previdnosti tiho. Diskrepanca med banalnostjo naših siceršnjih nepomembnih užitkov na eni strani ter med resnostjo situacije in državnimi interesi na drugi je enormna. Zdaj pač marsičesa ne smemo in ne moremo, vendar se zato ne pritožujemo. Vsaj normalni se ne razburjamo in vsaj ne naglas. Če nam določenih aktivnosti ne prepoveduje zdrava pamet ali preprečuje strah — ali pa nam jih onemogočajo okoliščine ali dejstva —, pa nam jih za vsak primer prepove še oblast.

Sveti zakon

Pa smo zato pripravljeni sprejeti tudi idejo notranjega ministra Aleša Hojsa o podelitvi izrednih pooblastil Slovenski vojski za začasno »omejevanje gibanja« in »obvladovanje skupin in množic«, ki se bojijo virusa — pa tudi same vojne proti virusu? Smo pripravljeni tudi sprejeti tudi to, da se neporočeni pari, ki ne živijo v istem gospodinjstvu, ne bi smeli sprehajati na prostem? Da bo minister določal, s kom se smemo držati z roke? To je še bolj sick kot krščanska prepoved seksa pred poroko.
Tu se naša potrpežljivost neha. No, še dobro, da je vsaj za vojsko potrebna dvotretjinska večina v Državnem zboru. In še sreča, da tega ne bo mogel tega prodati niti sam Jelko Kacin z vsem svojim seniorskim in senilnim šarmom. Kar pa seveda ne pomeni, da ne bo stopilo v veljavo.

NAROČI SE
#Kacin #Janša #korona virus
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke