Novice
#mediji #Pravo #desnica
Violeta Tomić proti Novi24TV.si? Uvedimo spet davek na šund!
Logo 09.06.2019 / 12.01

Primitivizem medijev lahko ustavimo samo s grožnjo uničujočega finančnega udarca. Od junka živijo, od junka naj crknejo.

Z dolžno škodoželjnostjo pozdravljam odločitev višjega sodišča, ki je potrdilo sodbo okrožnega, da mora tisto gnusno SDS-ovsko trobilo Nova24TV.si plačati poslanki Levice Violeti Tomić 6.000€ odškodnine zaradi žaljivega zapisa.
Inkriminirani tekst je eden najbolj nepozabnih viškov slovenskega medijskega primitivizma in kronski dokaz, kako nizko in daleč si upajo desničarji pri ad feminam diskreditiranju političnih nasprotnikov.
Nova24TV.si jo je v resnici — in »v službi resnice« — še dobro odnesla. Folk, ki ima drugače polna usta »krivosodja«, bi se moral po kolenih odplaziti v Murgle iz hvaležnosti, da slovenska sodišča za žaljive zapise ne dosojajo astronomskih odškodnin.
Alt-right trasha ne moremo spametovati, pa tudi ne spregledati, preslišati, utišati, še manj zakonsko prepovedati ali arbitrarno ukiniti. Samo pretnja (uničujočega) finančnega udarca — v civilnih tožbah, se razume — bi jih prisilila, da bi začeli res razmišljati, kaj se spodobi objaviti in česa ne.

Pravna praksa

A takšna bolj konkretna in učinkovita pravna praksa v Sloveniji na žalost ne obstaja. Odškodnine za razžalitve v medijskih tožbah znašajo kvečjemu toliko, da jih medijska podjetja zlahka pogoltnejo kot zoprn, nepredviden strošek za PR. Ali celo kot nekoliko zapravljivo investicijo v veselje, da so nekoga dobro zajebali. Vsake toliko pa si že lahko privoščimo, kajneda, saj to ni vsak dan in vsako leto.
Sodišča v teh primerih ne priznavajo rekla, da mora biti kazen vzgojna, in še naprej obremenjujejo krivce za zneske, kakršne bi morali pokrivati v starih časih, če jih Republiški komite za kulturo ne bi oprostil prometnega davka, ker so navadno sranje.
Mastne odškodnine v civilnih tožbah zaradi razžalitev bi morale postati nova oblika davka na šund.

Ki v srcu dobro mislijo

Zgražajoči se ostali pa po drugi strani še vedno mislijo, da je mogoče ta senzacionalizem eliminirati s kulturnim bojem, stopnjevanjem političnih antagonizmov in ustrezno zakonodajo, ki bi jo iz svojih neseserov potegnile Mojca Prelesnik ali Dominika Švarc Pipan ali celo Tanja Fajon in podobne pridne punce, ki v srcu dobro mislijo.
Nova24TV.si odgovarja na odločitev sodišča z izjavo izmišljene »poznavalke domačih in tujih tabloidnih medijev, ki želi biti neimenovana«, da gre za »grob poseg v svobodo izražanja«, ki »spominja na zloglasni 133. člen, ki je komunistično elito varoval pred kritiko ljudstva«, in da je to »smrt za tabloidne medije, ki od takih naslovov pravzaprav živijo«.
Seveda živijo od tega. Lahko pa tudi crknejo. In tudi ne bi bilo nič hudega, če bi res.

NAROČI SE
#mediji #Pravo #desnica
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke