Kolumne

Vinjete in demokracija: Wir fahren, fahren, fahren auf der Autobahn …

10.9.2020 / 06:10 Komentiraj
Avstrijci in Švicarji, oboji z veliko več izkušnjami tako z vinjetami kot z demokracijo v družbi, so ravnali zelo preudarno.

Slovensko javnost je zelo obrobno oplazila novica, da bodo v Sloveniji že decembra leta 2021 uvedli tako imenovano elektronsko avtocestno vinjeto.

Ob prehodu z odprto-zaprtega sistema cestninjenja na cestninskih postajah k cestninjenju s pavšalnim vinjetnim sistemom pred dobrim desetletjem — mimogrede, tudi takrat je bil predsednik vlade Janez Janša — se je vnela ostra politična in javna razprava. Strasti so se razvnele, mediji so bili polni oddaj in člankov na to temo, politične stranke so bile na okopih. Danes popolnoma samoumevne vinjete so imele takrat ogromno nasprotnikov.

Sodeloval sem v teh razpravah in izčrpno poročal o izkušnjah z vinjetami v državi, kjer so si jih izmislili — torej v Švici.

1985–2022?

Avtocestne vinjete so Švicarji uvedli leta 1985 kot prvi na svetu. Skoraj 35 let kasneje je prišel čas, ko tudi v Švici razmišljajo o elektronski vinjeti. Če bodo ljudje na verjetnem referendumu idejo podprli, jo bodo uvedli leta 2022.

Pri tem so bolj...

»Avtocestne vinjete so Švicarji uvedli leta 1985 kot prvi na svetu.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE