Revija

Vera Lynn (1917–2020): Se vidimo nekega sončnega dne v onostranstvu

20.6.2020 / 06:10 Komentiraj
Britanska popevkarica je bila stična in orientacijska točka med zgodovino kot strašno zgodovino družbe in zgodovino zabave.

V četrtek je pri 103 letih starosti umrla Vera Lynn. Priljubljena britanska popevkarica se je pred več kot osemdesetimi leti zapisala v prijetnejši del zgodovine 2. svetovne vojne z uspešnicami kot We’ll Meet Again, A Nightingale Sang in Berkeley Square, There’ll Always Be an England in White Cliffs of Dover. S ponarodelimi himnami upanja in vztrajnosti je kot tako imenovana Forces’ Sweetheart bodisi po radiu ali v živo bodrila moralo britanskih sil, kjerkoli že so se borili — od Belgije do Burme — in s preprostim patriotizmom navdajala tiste doma.

Britanski premier Boris Johnson je ob smrti dame Vere Lynn izjavil, da je »s svojim šarmom in čarobnim glasom prevzemala in opogumljala našo deželo v najtemnejših urah« in da bo »njen glas navdihoval še prihodnje generacije«. Vodja opozicije Keir Starmer pa takole: »Njene pesmi leta 2020 še vedno nagovarjajo nacijo tako kot leta 1940.«

Sam sem imel srečo, da sem Vero Lynn 6. maja 1995 slišal v živo. Na...

Dame Vera Lynn (1917–2020) leta 1943.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE