Kolumne

Veliki šmaren (3.): Če je korona, je korona za vse. Tudi če imaš bajto na Krku.

20.8.2020 / 06:10 Komentiraj
Zakon o javnih zbiranjih ne definira cerkvenega cirkusa na Brezjah kot »organizirano javno prireditev«. Vse je bilo legalno.

Nadaljevanje in konec tekstov Veliki šmaren (1.): Pol Slovenije čez pol Slovenije po kolenih na Brezje (18.8.2020) in Veliki šmaren (2.): Prekleta nova normalnost. Kot da se morda nič ne dogaja. (19.8.2020).


Kolateralna korist mojega včerajšnjega ne preveč zabavnega (samo)podučevanja o vprašanju, ali je bilo brezjansko romanje ob Marijinem vnebovzetju — glede na vsem dobro znane in vsem neprijetne koronske restrikcije — sploh legalno, je bilo odkritje tega fenomenalnega odlomka v Pojasnilu odloka o začasni splošni omejitvi zbiranja: »veselice [in] koncerti, na katerih ljudje aktivno sodelujejo s plesom«.

To je seveda »začasno prepovedano […] ne glede na število ljudi, če ni mogoče zagotoviti minimalne varnostne razdalje«.

Še dobro, skratka, da so brezjanski romarji sodelovali z duhom, ne s plesom …

Po nemarnem

Motil se je, kdor je po nemarnem pomislil — tako kot jaz sam in še mnogi, premnogi drugi —, da je slovenska Cerkev z množično velikošmarensko...

»Mene pri Kacinu bolj moti to, da je glasnogovornik kot lastnik nepremičnine na Hrvaškem med tistimi, za katre bodo veljala posebna pravila glede karantene. To se mi zdi izrazit konflikt interesov.« — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE