Kulumne
#Kacin #zakonodaja #vnebovzetje #korona virus
Veliki šmaren (3.): Če je korona, je korona za vse. Tudi če imaš bajto na Krku.
Logo 20.08.2020 / 06.10

Zakon o javnih zbiranjih ne definira cerkvenega cirkusa na Brezjah kot »organizirano javno prireditev«. Vse je bilo legalno.

»Mene pri Kacinu bolj moti to, da je glasnogovornik kot lastnik nepremičnine na Hrvaškem med tistimi, za katre bodo veljala posebna pravila glede karantene. To se mi zdi izrazit konflikt interesov.« — [Fotografija: Marko Crnkovič]

Nadaljevanje in konec tekstov Veliki šmaren (1.): Pol Slovenije čez pol Slovenije po kolenih na Brezje (18.8.2020) in Veliki šmaren (2.): Prekleta nova normalnost. Kot da se morda nič ne dogaja. (19.8.2020).


Kolateralna korist mojega včerajšnjega ne preveč zabavnega (samo)podučevanja o vprašanju, ali je bilo brezjansko romanje ob Marijinem vnebovzetju — glede na vsem dobro znane in vsem neprijetne koronske restrikcije — sploh legalno, je bilo odkritje tega fenomenalnega odlomka v Pojasnilu odloka o začasni splošni omejitvi zbiranja: »veselice [in] koncerti, na katerih ljudje aktivno sodelujejo s plesom«.
To je seveda »začasno prepovedano […] ne glede na število ljudi, če ni mogoče zagotoviti minimalne varnostne razdalje«.
Še dobro, skratka, da so brezjanski romarji sodelovali z duhom, ne s plesom …

Po nemarnem

Motil se je, kdor je po nemarnem pomislil — tako kot jaz sam in še mnogi, premnogi drugi —, da je slovenska Cerkev z množično velikošmarensko prireditvijo na Brezjah kršila Odlok o začasni splošni omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi. Ni ga kršila.
Še bolj se je motil, kdor je hudobno, da ne rečem antifarško pomislil, da je NIJZ pogledal organizatorju skozi prste, ker je RKC državotvoren in državivšečen, v bistvu protežiran, prednostni tuzemski zastopnik metafizike, na katero oblast — ali vsaj (ta aktualna) vlada — pač prisega.

Nekdo je nekoč zlobiral

Zakon o javnih zbiranjih torej ne definira vsakoletnega velikošmarenskega cerkvenega cirkusa na Brezjah kot organizirano javno prireditev. Vse je bilo legalno. Neglede na protikoronske ukrepe. Romanja — se pravi zbiranja, molitev, maše, poslušanja govoranc, blagoslavljanja, kropljenja, karkoli že tam delajo — bi se lahko teoretično udeležilo trideset tisoč ljudi, ne samo tri tisoč, kot so plus-minus poročali mediji.
ZJZ je bil sprejet 20.6.2002, v času četrte in zadnje Drnovškove vlade. V veljavo pa je stopil 6.1.2003, torej že v času Ropove. Tako da ta dogodek — vsaj ne v organizacijskem smislu, da je sploh bil dovoljen — evidentno nima prav nobene zveze z eventualno prizanesljivostjo ali celo naklonjenostjo aktualne vlade Cerkvi.
Marijino vnebovzetje na Brezjah je šlo skozi (in naprej gor) zato, ker je pač tak zakon. Nekdo ga je nekoč zlobiral. Ali pa je poslancem to ušlo, ker površno berejo. Itak niso mogli vedeti, da bo nekega dne harala korona.
Seveda bi bilo nesmiselno vsako mašo definirati kot »organizirano javno prireditev« in vsak teden od župnika zahtevati, da jo prijavi. To je postalo vprašljivo šele v danih razmerah pandemije z dolgim repom.

Ana Netrebko

Brezje sicer niso edini tak primer, ki je dvignil obrvi razumljivo zavistnim ljubiteljem različnih prireditev, ki odpadajo kot po tekočem traku ali so vsaj drastično okrnjene.
Če smem verjeti Marijanu Zlobcu, je bilo ta ponedeljek na koncertu operne dive Ane Netrebko s Slovensko filharmonijo na Kongresnem trgu kakih dva tisoč ljudi. Super! Še več tega hočemo. Namreč dobro obiskanih in predvsem dovoljenih prireditev.
Nisem bil na koncertu, vendar mi je jasno, da so Brleku očitno pogledali skozi prste. In če sem prav videl na posnetkih, so Filharmoniki sedeli normalno, ne spoštujoč priporočeno fizično razdaljo. Se razume!
Aja! Sem si prav zapomnil, da se je NIJZ skliceval na študijo, ki je dokazovala, da glasbeniki katapultirajo virus iz pihal in/ali trobil še veliko dlje kot človek (tudi brez posluha) iz nosa ali ust pri kihanju in kašljanju? In da torej mora biti razdalja med glasbeniki in publiko še posebej abnormalna — ali neizvedljiva.

Novi Kacin-19

Sago o letošnjem Marijinem vnebovzetju naj digresivno zaključim z Jelkotom Kacinom.
Da se je novi Kacin-19 čutil dolžnega opomniti starše, da njihova jeunesse dorée v za milenijce mondenih letoviščih à la Zrće zelo verjetno uživa »psihoaktivne substance«, še ni tako grozno. Grozno je, da tam zelo verjetno celo seksajo — ampak tega si najbrž ni upal povedati.
Malo je pač pomoraliziral. Kdo pa ne kdaj? Mnogi to še posebej radi delajo, če gre za »veselice, na katerih ljudje aktivno sodelujejo s plesom«. 
Mene pri Kacinu bolj moti to, da je glasnogovornik kot lastnik nepremičnine na Hrvaškem med tistimi, za katere bodo veljala posebna pravila glede karantene. To se mi zdi izrazit konflikt interesov.
Če imaš bajto na Krku in v imenu vlade razlagaš, da zate veljajo posebna pravila, ker imaš bajto na Krku, ne izpadeš najbolj kredibilno.
Tu ni prostora za izjeme. Če imaš bajto na Krku — ali na Sardiniji —, potem te to ne more eksonerirati glede ukrepov. Če je korona, je korona za vse.
Life sucks. Nekdo drug bi se recimo poročil in imel sto svatov, pa ne sme. Tretji bi šel na stadionski koncert. Aja, ne, privatna lastnina kao sveta. Na Hrvaškem še posebej. Lifestyle pa ne.

NAROČI SE
#Kacin #zakonodaja #vnebovzetje #korona virus
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke