Kolumne

Več spodobnosti in manj žalitev? Začnimo pri Jupitru, ne pri volu.

15.9.2021 / 06:05 Komentiraj
“Spoštovanje različnih mnenj” je izgovor, ki grobemu, žaljivemu, sovražnemu govoru daje legitimnost in domovinsko pravico.

Takoj na začetku želim poudariti, da iskreno podpiram napore za več dostojnosti v slovenskem javnem prostoru in še posebno v politiki. Javni diskurz je pri nas postal tako grob, pritlehen, žaljiv, nespodoben, ponižujoč, umazan, nevljuden, agresiven, nekulturen, nepismen, izključevalen, nesramen, seksističen in nespoštljiv, da tako preprosto ne gre več naprej.

Pravo je lahko del rešitve tega problema, ne more in ne sme pa postati macola, s katero tolčemo po vsem, kar nekomu ni po volji. Godlja, v katero se v Sloveniji vse bolj zapletamo v prizadevanju za večjo spoštljivost in spodobnost v javnem prostoru, je deloma plod tega, da veliko različnih stvari mečemo v isti koš. To najprej velja za mešanje različnih kategorij “problematičnega” govora, od nesramnega do sovražnega. Poleg tega premalo upoštevamo dejstvo, da je poleg vsebine in forme govora pomembno upoštevati tudi, kdo govori, o kom ali komu govori.

10. člen Evropske konvencije

V javnem prostoru se...

“Nivo diskurza do demokratičnih institucij zrcali tudi odnos politikov do njihove ustavne vloge v zagotavljanju delovanja demokracije in vladavine prava.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE