Kolumne

Variola vera: Kako smo leta 1972 opravili s črnimi kozami

13.12.2020 / 06:10 Komentiraj
Danes je demokracija. Več vsega kot pred desetletji. Človekove pravice, individualizem … — nimamo pa kolektivne solidarnosti.

Dnevne številke novih korona primerov in smrti v Sloveniji so neusmiljene in ne upadajo. Nacionalno vprašanje številka ena je — zakaj? Kaj pri nas delamo narobe ali drugače, če pa so ukrepi primerljivi s tistimi v sosednjih državah, po Evropi in po svetu?Mogoče se je za razumevanje našega ravnanja — ali pa za streznitev in razmislek o nujni spremembi — treba ozreti v leto 1972, ko smo se v takratni Jugi kot skorajda zadnji v Evropi množično spopadli s še eno virusno boleznijo. Črnimi kozami. Zgodovinskih virov, ki opisujejo takratno stanje pri nas, je hvala bogu kar nekaj. Takratna epidemija je bila navdih tudi za film Variola vera.

Ko je solidarnost še nekaj pomenila

Mi, ki pripadamo baby boom generaciji, smo bili vsi cepljeni proti črnim kozam. V 50. letih je na svetu vsako leto zbolelo okrog 50 milijonov ljudi. Cepljenju se nihče ni upiral. Nihče ni pisal protestnih pisem bralcev in zahteval svobodno odločitev posameznika. Nihče ni hodil okrog s...

Prizor iz filma Gorana Markovića Variola vera (1982) o epidemiji črnih koz v Jugoslaviji z Radetom Markovićem in Erlandom Josephsonom. V glavni vlogi sicer Rade Šerbedžija.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE