Kolumne

V socializmu sem se učil plavati z Jugoplastikinim šlavhkom z račko

5.12.2019 / 06:10 Komentiraj
Avstrija je bila samo pregovorna soseda z debelejšo kravo. Pač z bolje založenimi trgovinami kot mi tukaj v Jugoslaviji.

Mogoče kak močvirniški moron še danes misli, da je Maribor napol nemški, ker da tam kao vsi znajo nemško. Pa ni tako. Ne zato. V moji generaciji Mariborčanov je precej ljudi, ki znajo dobro nemško, ker so veliko gledali ORF in redno brali Bravo. Tako kot so bili v generaciji pred nami taki, ki so znali dobro nemško, ker so brali Burdo ali Bunte. Eni in drugi pa smo hodili po nakupih v Avstrijo.

Avstrija se ni nikomur zdela obljubljena dežela. Avstrija je bila samo pregovorna soseda, ki je imela debelejšo kravo oz. bolje založene trgovine od nas tukaj.

Rad bi prispeval nekaj bolj oprijemljivega v zvezi s tem levo-desnim memom, ki se je te dni širil po Twitterju — češ, komunizem sem zasovražil, ko mi je foter rekel, naj bom tiho, ko sem ga vprašal(a), zakaj pa pri nas ni tako dobrih lizik.

Perverzni šarm interneta je tudi v tem, da ne samo ne ločimo, kdo misli resno in kdo se zajebava, ampak da je to tudi popolnoma vseeno.

»Pa saj je

»Nekega dne, ko sem bil star kaka štiri leta in sem šel s starši morda prvič v Avstrijo, sem na drugi strani meje baje rekel: ›Pa saj je trava čisto ista!‹«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE