Kolumne

V prvem krogu ni zmagal jastreb desnice. Zmagala je raca desnice.

24.10.2022 / 06:10 Komentiraj
Glasovi za Logarja so bili glasovi optimistov za normalno desnico, kakršne pa zaenkrat nikjer ni in je žal še lep čas ne bo.

Presenečen in začuden se sprašujem, kako je mogoče, da je v narekovajih neodvisni kandidat SDS Anže Logar v prvem krogu dobil ne več ne manj kot tretjino glasov, se gladko uvrstil v drugega in v skladu z napovedmi anket — ki jim nisem hotel zdravo za gotovo verjeti — ohranil vlogo favorita na predsedniških volitvah.

Mislim, da zdaj poznam odgovor.

Glasovi za Logarja so bili glasovi za normalno desnico. To so bili glasovi tistih, ki jih je kandidat med kampanjo prepričal, da njegovo čeznočno spreobrnjenje v zmernega sredinarja ni bilo samo preračunljiv in všečen volte-face. To so bili glasovi nepoboljšljivih optimistov, ki verjamejo, da je Logar vsaj messenger, če že ne prerok in konstruktor neke druge in drugačne, sodelujočnejše, inteligentnejše, poštenejše, nerazdiralnejše, z eno besedo normalne, normalnejše desnice. Desnice, kakršne zaenkrat nikjer ni — vsaj ne v etablirani obliki — in je še lep čas ne bo.

Samo to bi vžgalo — ampak ni

Resnici na...

Misel dneva je sinoči izrekel Janez Podobnik, ki je v povolilnem studiu na TVS Logarjev neue beste Zwischenzeit pojasnil s staro, a očitno pozabljeno resnico: “Na volitvah glasujemo za človeka, ne za stranko.” — [Fotografija: Igor Kupljenik/EPA]EPA
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE