Kulumne
#kampanja #volitve
V politiki ni brezmadežnih
Logo 20.02.2022 / 06.10

Kdor gre v politiko, naj bo v očeh volilcev vsaj tako umazan, nespodoben, grd kot ti, ki plačujejo pisce, promotorje teh novic.

"Nekaterih pa ne bodo rezali. Preprosto zato, ker v rasti zaostajajo, so skriti v povprečju makove njive." — [
V kolumni o sindromu visokega maka

V politiki ni brezmadežnih. 

Vrtnarske aktivnosti

Roberta Goloba sploh ne poznam, niti njegove soproge. Tudi prišepetovalcev nimam, ki bi mi iz Nove Gorice ali Gen-Ija razkrivali njegova pretekla ravnanja, grehe, nespodobnosti. Časa do volitev je še preveč, da bi Goloba pustili v miru voditi kampanjo. Vrtnarske aktivnosti Golobovih konkurentov napovedujem na podlagi izkušenj s preteklimi političnimi kampanjami. Nihče ne preživi do volitev brez modrice na očesu.

Pa Robert Golob ne bo edina tarča. Bo pa glavna. Eni in drugi bodo privlekli na dan vse spodrsljaje, ki so si jih nasprotniki na političnih položajih privoščili v tem mandatu in še prej. Municije v obliki političnih nespodobnosti je dovolj, prav tako pa medijskih topov na okopih tako na leve kot na desni.

Veleizdajstvo

Po ministru za gospodarstvo bo po vsej verjetnosti najprej udarilo njegovo tako rekoč veleizdajstvo vrednot in smeri stranke SMC, s čimer je prevaral njene volilce. Ob tem pa bo verjetno pokasiral še nabavni bumerang za protikoronske ukrepe. Tudi mu ne bomo odpustili mask iz gostilniških serviet z rdečimi elastikami. Pa njegove preudarne ocene, da je z maskami vse v redu, le gumice morajo biti bele.

Ministru Toninu se bomo privoščljivo smejali zaradi izgubljenega tovornjaka, ki je prevažal tri milijone že plačanih in težko pričakovanih mask in čudežno izginil med Postojno in Ljubljano.

Tonina bremeni ga tudi nenačelnost. Stranka si načelno prizadeva za umik politike iz gospodarstva, kljub temu pa je predsednik uprave DARS postal njegov strankarski kolega Valentin Hajdinjak — ki bi ga težko kvalificirali za gospodarstvenika. Predvsem je bil doslej politik in politični komunikator in predstavnik za odnose z javnostmi SKD. V času vlade Andreja Bajuka je to funkcijo opravljal v kabinetu predsednika vlade, pozneje pa še v času prve Janševe vlade. V drugi Janševi vladi je sedel v kabinetu tedaj obrambnega, danes pa notranjega ministra Aleša Hojsa.

Seznam škarij in očitkov

Vrtnarske škarje za rezanje štrlečih cvetov zagotovo že brusijo tudi za Tanjo Fajon, ki se očitkov iz pobude državljana Kovačiča o neustavnosti delovanja stranke SD ne bo znebila niti po tem, ko bo Ustavno sodišče vendarle ugotovilo, da gre za traparijo. Nasprotniki bodo do onemoglosti ponavljali, da stranka ni opravila potrebnega koraka od avtoritarnega komunizma.

Pa to še ne bo vse. SD ne bodo ušli tudi očitki, da so dolga leta preživeli v vladah in pripomogli, da nimamo urejenega zdravstva in da nismo izvajali izobraževalnih reform, da pa smo vendarle razprodali premoženje … SD bi znala pokasirati vse, kar v preteklosti bremeni levo sredino, saj so medtem vse druge stranke že preteklost.
{embed_info_box}191960{/embed_info_box}

Alenka Bratušek bo morda morala še enkrat skozi kalvarijo neuresničene EU kariere in petmilijardno sanacijo bank. Aleksandro Pivec čaka pogrevanje afere SRIPT, pa enološki izlet na Primorsko in brezplačno prenočevanje v Izoli. Luka Mesec bo moral še naprej razlagati besede svojih strankarskih kolegov, ki se tu in tam strgajo z verige.

Na predsednika vlade bodo leteti očitki glede sramotenja države na mednarodnem parketu, pa v zvezi s Tajvanom, kjer se mu je zoperstavil celo njegov zvesti zaveznik Plemeniti. Pa vladanje z odloki, pa kadrovska politika za promocijo “naših na vsa ključna mesta”, pa spreminjanje zakonodaje zaradi parcialnih političnih interesov. Niti se ne bo izognil kritiki za slabo upravljanje epidemije in zlorabi naših domačih naslovov za njegova osebna pisma državljanom. Slišal bo, da ga krasita vzvišenost in aroganca do nekaterih evropskih institucij in komisij in še posebej do lastnega ljudstva. Da nas politično poriva v paket višegrajskih držav, kjer nikoli nismo želeli biti in kjer danes vladajo samo avtokrati.

Zresnite se!

Nekaterih pa ne bodo rezali. Preprosto zato, ker v rasti zaostajajo, so skriti v povprečju makove njive. Drugim, ki so morda bili še nedavno pri vrhu, pa so medtem korenine že odmrle. Ne vem kdo bo zaradi tega bolj srečen. Oni, ki se bodo izognili rezanju, ali mi, ki nam bo prihranjeno brati in poslušati, kaj vse so zagrešili.

Ostaja pa seveda skrb, da se bomo v pomanjkanju strankarskih programov, ki bi nas naj končno popeljali v svetlo prihodnost, spet in še enkrat pogovarjali o preteklosti. Kako zelo slovensko …

Zresnite se, gospe in gospodje! Mi hočemo svoj jutri, kajti včeraj smo že preživeli.
​​{opomba}191959{/opomba}

NAROČI SE
#kampanja #volitve
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke