Kolumne

V bližini politike in zgodovine: Pot časti in pot sramote

3.5.2021 / 06:10 Komentiraj
Groza nehotenega dotikanja teles in dihanja na blizu v množici. So protesti pogum ali so lahkomiselnost? Zločin zagotovo ne.

Ta torek, na dan Osvobodilne fronte, sem se v bližini politike in zgodovine v zadregi zavedel, da sem v bistvu bolj previden, bogaboječ in ubogljiv človek, kot si sam mislim ali kot bi mi kdo drug pripisal.

Medtem ko je na Prešernovem trgu protestiralo kakih deset tisoč ljudi, sem jaz namreč sedel v lokalu lučaj stran in z osebo iz svojega mehurčka pijuckal pivo, kot da se nič ne dogaja.

Biti zraven

Pa ne da me ne bi zanimalo biti zraven in pogledati od blizu. Malo že. To sicer ne bi bilo zagotovilo, da bi bil bolj na tekočem z informacijami. Imam namreč teorijo, da je take zadeve — tako kot mnoge športne discipline — bolje gledati po televiziji, ker vsaj kaj vidiš in slišiš in še nekdo naredi izbor namesto tebe.

Lahko bi se pomešal v gnečo tudi iz profesionalne radovednosti, a tokrat nisem imel takih načrtov. In odkrito rečeno, ne bi se za nič na svetu prerival v množici. Niti z masko. Morda kvečjemu v skafandru. Groza bi me

Josip Vidmar, 27. aprila 1991: “Kako zaboga ste mogli dopustiti, da so klerikalci prišli na oblast?!” — [Fotografija: Robert Balen/Večer]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE