Kolumne

Utoya, 8 let pozneje: Svetloba in tema. Smeh in bolečina. Ljubezen in smrt.

2.10.2019 / 06:05 Komentiraj
Ali besede ubijajo? Ne vem. Nekateri trdijo, da ne. A ko sovraštvo ubija otroke, ti njihove besede lahko zlomijo srce.

Od središča Osla do jezera Tyrifjorden je dobre pol ure vožnje. Ob jezeru sta makadamsko parkirišče in privez. Če ne veš, da je tam, ga zlahka zgrešiš. Nekaj sto metrov od obale je manjši otok. Ob privezu je tabla, na kateri piše, da je na tem otoku 22. julija 2011 desničarski ekstremist napadel poletni tabor norveške socialdemokratske mladine in ubil 69 ljudi.

Utoya.

Napis pojasni, da je Utoya danes prostor za politično delovanje, dialog in učenje o demokraciji. Otok je učilnica, zgrajena na prepričanju, da je znanje močnejše od sovraštva do tujcev, sovražnega govora in teorij zarote.

Redna trajektna povezava ne obstaja. Na Utoyo lahko prideš samo po vnaprejšnji najavi. Razlogi so varnostni, pa tudi skrb, da otok ne postane turistična atrakcija. Spominsko obeležje, ki so ga na Utoyi postavili svojci žrtev, je zasebne narave. Javnosti odprt spominski center je v Oslu.

Razglednica skandinavske idile

Z Ano, direktorico

»Preprost jeklen prstan, obešen v krošnje. Sončni žarki svetijo zdaj skozi eno v jeklo vrezano ime, zdaj skozi drugo. Na gozdna tla so z vseh koncev otoka presadili cvetje, ki julija, na obletnico tragedije, privablja metulje.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE