Rubrike

“Usran tujec?! A šta ti znaš, kako je, ako si tujec?!” [odlomek]

19.9.2021 / 06:05 Komentiraj
“‘Znam, sine, kako ti je. Ali moraš izdržati, znaš,’ reče in gleda in me vidi in jaz njega. Še vedno je z menoj in vedno bo.”

Rdeča nit zgodb v zbirki kratkih zgodb z naslovom Tujci pisateljice Manke Kremenšek Križman so razhajanja, oddaljevanja in ponovna zbliževanja. Zgodbe zrcalijo odtujenost med ostarelimi ali bolnimi starši in njihovimi odraslimi otroki, obravnavajo problematiko begunstva, tujcev, ki prihajajo ali so že tukaj, in ki poskušajo najti svoj prostor med večino, kar pa jim ne uspeva najbolje. Dotikajo se tudi odtujenosti med partnerji, odsevajo konfliktnost med sodelavci, sošolci, prijatelji. Junaki zgodb si prizadevajo, da bi odmaknjenost in odtujenost presegli, vendar v mnogih primerih ponovno vzpostavljanje bližine ni več mogoče.

Manka Kremenšek Križman je po izobrazbi mednarodna politologinja. Po študiju se je zaposlila v Beogradu in se po razpadu Jugoslavije vrnila v Slovenijo. Nekaj let se je ukvarjala z novinarstvom, zdaj pa prevaja in pisateljuje. Doslej je izdala tri zbirke kratke proze za odrasle in knjigo pravljic. Tujci so izšli pri Mladinski knjigi.

Manka...

“Nekaj čez polnoč je. Stojiva v dnevni sobi drug nasproti drugemu. Dolgo me gleda, ne da bi rekel karkoli. Gleda me in me ne vidi, njegov pogled je prazen, kot bi bil zrak.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE