Rubrike

Urbano, moderno, družabno življenje v socialistični Ljubljani [odlomek]

10.11.2019 / 06:05 Komentiraj
Po 2. svetovni vojni je sodobni način življenja prinesel širše pojmovanje in številne nove oblike preživljanja prostega časa.

Urbana zgodovina Ljubljane. Polpretekle Ljubljane. Od kolektivizma in povojnega pomanjkanja pa do začetkov potrošništva. Od velikih gradenj in ikon arhitekture do motorizacije in modernizacije. Od fičkov in prvih televizorjev do supermarketov in spomenikov. O vsem tem — pa tudi o nesnovni dediščini, kot recimo izbrani odlomek o družabnem življenju — pripoveduje knjiga dr. Davida Petelina Živeti v socialistični Ljubljani, ki je izšla pri Zgodovinskem arhivu Ljubljana.

Petelin je predstavnik nove generacije zgodovinarjev. Ukvarja se z ljubljansko kulturno in socialno zgodovino, arhitekturo, urbanizmom in vsakdanjim življenjem med socializmom in postsocializmom. Po študiju zgodovine je magistriral iz javne uprave, doktoriral pa iz zgodovine z disertacijo Vsakdanje življenje v Ljubljani v letih 1945–65.

David Petelin: Živeti v socialistični Ljubljani

Po 2. svetovni vojni je sodobni način življenja prinesel širše pojmovanje in številne nove oblike preživljanja...

Levo zgoraj: Kidrič govori z balkona Univerze. Desno zgoraj: Prometno vozlišče Prešernov trg. Levo spodaj: Eden od zgodnjih ljubljanskih supermarketov. Desno spodaj: Reklama za kozmetiko.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE