Kolumne

Upor na ladji Slovenija: Nezavedno ne dela razlik med levimi in desnimi

13.3.2020 / 06:05 Komentiraj
Nekoč se mi je zdelo, da so liberalni levičarji manj popadljivi, željni oblasti kot desničarji. A dojel sem, da se motim.

V psihoanalitičnem dojemanju stvarnosti — torej tiste resničnosti, ki se ponuja kot resnična — je vse radikalno drugače. Resnica v resnici ni tisto, kar se dozdeva, da je res. Tudi politične situacije so skozi psihoanalitično percepcijo vidimo popolnoma drugačne. Zavest ne ve, kaj nezavedno misli. Toda tisto, kar misli nezavedno, je edino bistveno.

Desna politična srenja in tisti del volilnega telesa, ki jo voli, sta se v času Šarčeve vlade domala poenotila. V en glas so skandirali, da Šarec v teh viharnih časih slabo vodi to državo. Da je slab kapitan ladje, ki se imenuje Slovenija. No, tekoči posli so mu še kar šli od rok. Predvsem tisti v zvezi s kadrovanjem kot s korona virusom.

In če že omenjam pri kapitana in ladjo (in vihar), naj omenim še film Upor na ladji Caine (The Caine Mutiny), napovednik na tej povezavi), iz leta 1954, v režiji Edwarda Dmytryka in s Humphreyjem Bogartom v glavni vlogi tragičnega junaka, malce nevrotičnega in čustveno...

““Upor na ladji Caine iz leta 1954, v režiji Edwarda Dmytryka in s Humphreyem Bogartom v glavni vlogi tragičnega junaka, malce nevrotičnega in čustveno nestabilnega kapitana Queega.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE