Kolumne

Ukrepi ne delujejo, ker ne temeljijo na družboslovnem znanju.

3.2.2021 / 06:10 Komentiraj
Če sem podpisala peticijo zoper vmešavanje vlade v razpis študija na slovenskih univerzah? Jasno. Seveda sem jo podpisala.

Čeprav sem že ob nastopu Janševe vlade zapisala, da se nam bo zgodila janšizacija družbe in da bo po totalitarni logiki naš veliki vodja prevzemal sektor za sektorjem — in to tako, da si bo s kadrovsko politiko zagotavljal ne samo podpornike na vseh možnih položajih, ampak tudi aktivno volilno telo za naslednje volitve —, noben volivec ni bolj zanesljiv od tistega, ki s tvojo neizvolitvijo izgubi položaj in privilegije, ki mu po objektivnih kriterijih (recimo znanju) ne pripadajo.

Priznam, da je hitrost janšizacije vseh sektorjev družbe presenetila tudi mene. Vsak dan se zgodi nekaj, kar gre čez rob dopustnega. Kar je bilo nepredstavljivo, dokler se ni zgodilo.

Pahor pa ob tem pravi, da vlada dela dobro. Neverjetno.

Blokada razpisa

Ob blokadi razpisa za študij je nesmiselno dokazovati, da so razmerja med študenti družboslovja in humanistike ter študenti naravoslovja in tehnike v Sloveniji povsem običajna za Evropo.

Nesmiselno je

»Privatne univerze so namreč vladni somišljeniki. In podporniki. Kot vem, v Sloveniji nimamo niti ene leve zasebne univerze.« — [Na fotografiji: Filozofska fakulteta v Ljubljani]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE