Kolumne

Ukrajina in Evrovizija, Rusija in Zahod, enoumje in militarizacija

18.5.2022 / 06:10 Komentiraj
Ukrajinska vojna je dvomljivce in kritike spremenila v brezpogojne podpornike Zahoda. In natančno to je uspešna hegemonija.

Ob zmagi Ukrajine na Evroviziji so se vrstili komentarji, da se je zgodilo pričakovano. Da je zmago Ukrajine treba brati kot politično gesto. Kot izraz podpore Ukrajini. Proti Rusom. Toda ta zmaga je bila v resnici še veliko več: bila je pokazatelj evropskega razumevanja te vojne.

Da je Ukrajina dobila rekordno število točk s strani gledalcev, je bilo zelo povedno. Iz tega bi lahko sklepali, da je bila ukrajinska pesem tako genialna, da je poenotila glasbeni okus milijonov Evropejcev, ki se sploh ne poznajo in ki imajo o verjetno skoraj vsem različna mnenja.

A takšna razlaga bi bila naivna. Plebiscitarno izrečena podpora čemurkoli namreč vedno pomeni še vse kaj drugega kot to, kar je vidno na prvi pogled. Ena od stvari, ki jih je vedno treba imeti v mislih ob tovrstnih podporah, je dejstvo, da te vedno temeljijo na deljenem razumevanju situacije, o kateri se ljudje izrekajo.

Moč vladajočih

Tako je bilo ob Golobovi zmagi na volitvah. Tako je bilo ob zmagi Ukrajine na...

Član zmagovalne ukrajinske zasedbe KALUŠ Orkester Vlad Kuročka, z. t. k. MC KylymMen (“Tepihar”), pozira fotografom na tiskovni konferenci po vrnitvi v Lvov iz evrovizijskega Torina. — [Fotografija: Pavlo Palamarčuk/Reuters]REUTERS
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE