Kulumne
#Janša #depeša
UKOM/MZZ Depeche Mode o pošasti komunizma, lustraciji in Drugi republiki
Logo 11.04.2020 / 03.28

Depeša povzema bistvo slovenskega desničarstva in njegovega očitarstva. Povzema antikomunistično ideološko bistvo vlade.

»Saj menda ne mislite, da bo odnehal? Ali se celo vdal? Spremenil? Spreobrnil? Janša? Nikoli.«

Dopis o gešpenstu komunizma, ki da se še vedno plazi po slovenskih medijih, ni depeša. Ni vsaka neumnost, ki potuje po diplomatskih kanalih, že depeša. Ta tekst vsebinsko spada v bedni žanr pisem bralcev, uredniško gledano pa je v najboljšem primeru nenaročena op-ed kolumna. Prejemnik jo je objavil malo iz vljudnosti, malo pa iz nagajivosti. Zanalašč. Da bi dokazal, da ima prav, ko slovensko vlado vleče za ušesa, ker premier teži medijem.
Odgovor vlade ali »v imenu vlade« na očitke Sveta Evrope oz. njegove (bizarno poimenovane) Platforme za promocijo zaščite novinarstva in varnost novinarjev, je očitno in verjetno napisal Uroš Urbanija, VD direktorja UKOM. MZZ je odgovor samo poslalo stalnemu predstavništvu Slovenije pri Svetu Evrope, to pa je papir ali PDF, napisan v še kar solidni angleščini, formalno izročilo naslovniku.

Drobtinice piškotov

Pa saj ni pomembno, kdo je to napisal. To bi lahko napisal katerikoli kolikor-toliko pismen, ortodoksen, antikomunističen, posplošujoč, ne preveč pameten in vladi zvest desničar. Če za to dobiva plačo in ne samo drobtinice piškotov, toliko bolje zanj (in slabše za vlado).

Shorthand za vse slabo

Reducirati medijske in nasploh družbene probleme, ki nedvomno obstajajo, na komunizem ali na posledice komunizma je popolna neumnost. Pride pa očitarjem seveda prav. Očitek komunizma je poenostavljen diskreditacijski argument, ki ga razume in mu verjame vsak debil, ki ga zanima politika in ki iz enega ali drugega razloga ni zadovoljen z družbo, v kateri živi. (Vsaj pod pogojem, da je že od prej prepričan antikomunist.)
Komunizem je namišljen sovražnik z dolgim repom, ki mobilizira množice in jih radikalizira proporcionalno s časovno oddaljenostjo od tistega pravega komunizma kot zgodovinskega pojava. Komunizem je shorthand za vse slabo. Pravzaprav za vse tisto, česar ne znajo drugače razložiti ali skritizirati.

Ne s takšno strategijo

Je pa tudi samouresničujoča se prerokba. Več ko govorijo o pošasti komunizma, bolj se dejansko ali navidez in vsaj iz kljubovanja rekomunizirajo tudi levičarji — in desničarjem s tem nehote vlivajo prepričanje, da imajo prav. 
Depeša je skratka samo še eden od mnogih poskusov lustracije slovenske družbe  ali če hočete bližnjica do Druge republike, o kateri je Janša fantaziral že pred enajstimi leti na 9. kongresu SDS.
In tudi ni zadnji poskus. Saj menda ne mislite, da bo odnehal? Ali se celo vdal? Spremenil? Spreobrnil? Janša? Nikoli. Nadenj lahko pošiljate cele čete fanatičnih denunciantov, si izmišljate elaborirane komplote, kako bi ga onemogočili, pisarite kolegom v mednarodnih novinarskih organizacijah, delate doktorate iz modernega totalitarizma z grosupeljskim naglasom, you name it … — toda premagali ga ne boste nikoli. Vsaj ne s takšno strategijo. 

NAROČI SE
#Janša #depeša
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke