Kolumne

Tvoj stric Bob: Magna carta, Ivan/Janez Brez dežele in 7 Nolanovih principov

14.4.2021 / 06:05 Komentiraj
Predolgo že živim v tujini, da bi verjel, da demokratična tradicija ponuja popolno zaščito proti populističnim skušnjavam.

Izobraženi ljudje, ki pogosto berejo Wikipedijo, vedo, da je Velika listina svoboščin ali Magna carta libertatum dokument, ki je nastal v Angliji leta 1215, da bi omejil moč tedanjega monarha kralja Ivana/Janeza Brez dežele (John Lackland). Nastala je zaradi nestrinjanja med kraljem Ivanom/Janezom Brez dežele in papežem ter angleškimi baroni glede vprašanja kraljevih pravic.

Velika listina svoboščin je velevala, da se mora kralj odreči nekaterim pravicam, da mora spoštovati določene pravne postopke in da se mora strinjati, da njegovo voljo lahko omejuje zakon. Bila je prvi korak v dolgotrajnem zgodovinskem procesu, ki je pripeljal do vladavine prava.

Za Angleže torej velja, da imajo demokracijo v tej ali oni obliki, že dobrih osem stoletij. Od tod izvira znana domislica, da je demokracija kot angleška trava, ki jo posadiš, potem pa počakaš par sto let, da

Britanski igralec Robert B. Mantell (1854–1928) v vlogi Ivana Brez zemlje v Shakespearovi manj znani drami Kralj Ivan (okrog 1595).
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE