Kolumne

Tudi za to smo se borili

30.5.2022 / 06:10 Komentiraj
1. in 3. oseba množine: V ogledalu hočemo videti svojo idealno podobo pravičnih. Napake in slabosti pa so vedno stvar drugih.

Štiri leta smo se borili proti okupatorju in domačim izdajalcem, potem pa smo skoraj osemdeset let pozneje dobili nek brezvezen nacionalni dan spomina na žrtve komunizma! Smo se za to borili? Da bomo po vseh teh letih pomilovali žrtve komunizma, ki nas je — in čeprav nas je — prepeljal čez Rdeče morje v obljubljeno deželo?

Ja, seveda. Absolutno. Tudi za to smo se borili. No, ne dobesedno “mi”. Tako pač rečemo, ker ima narod neko skupno zgodovino in zavest. To nam daje pravico, da uporabljamo 1. osebo množine: “mi” smo se borili proti okupatorju in proti domačim izdajalcem — pa čeprav nas takrat še dolgo, dolgo ni bilo na svetu.

Toda če si enkrat vzamemo pravico, da govorimo v 1. osebi množine, potem se moramo sprijazniti, da smo ravno tako “mi” po vojni pobili toliko in toliko vojnih ujetnikov brez sojenja in njihova trupla pometali v jame, da za njimi ne bi ostale sledi ali kaj šele pomniki.

V tem smislu smo taisti “mi” 17. maja 1942 pobili...

”Štiri leta smo se borili proti okupatorju in domačim izdajalcem, potem pa smo skoraj 80 let pozneje dobili nek nacionalni dan spomina na žrtve komunizma! Smo se za to borili?”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE