Kolumne

Tudi komunisti zmagujejo, mar ne?

29.9.2021 / 06:10 Komentiraj
Tudi v Sloveniji bi zmagala stranka, ki bi jo prepoznali kot socialno. A brez strahu. Pri nas samo obljubljajo. Novi obrazi.

Morda ste spregledali, a zame je bila ena najbolj nenavadnih novic v zadnjem času novica o zmagi komunistov na nedeljskih občinskih volitvah v Gradcu:

“Na občinskih volitvah v Gradu so slavili komunisti (KPÖ), njihova kandidatka Elke Kahr pa naj bi postala prva županja kakega večjega avstrijskega mesta iz vrst komunistov. Stranka je prejela 29,1% glasov, dosedanji župan iz vrst ljudske stranke (ÖVP) pa 25,7 % glasov, zaradi česar je že napovedal svoj odstop.”

“‘Takšnega izida ankete niso napovedovale in zato smo res presenečeni’, je dejala Kahrova. ‘Nekateri obljubljajo nekaj tednov pred volitvami, mi pa smo vedno tu za ljudi,’ je dodala. V Gradcu z več kot 220.000 volivci komunisti pogosto dosežejo dober izid, medtem ko stranka v drugih deli Avstrije komajda obstaja.”

Res zanimiva novica. 

Nostalgija za socializmom?

Pri tem je zanimivo marsikaj. Seveda najprej to, da so v Gradcu zmagali komunisti. Da bo njihova kandidatka verjetno županja. Da ankete...

“Torej tudi komunisti zmagujejo, mar ne? In to ne v kakšni postsocialistični državi, v kateri je eventualna krepitev komunistov interpretirana kot nekaj skrajno čudaškega.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE