Revija

Trumpov The Art of the Deal? Samo teorija. Ne ravno s Kitajsko.

13.8.2019 / 06:10 Komentiraj
Če že sprožiš trgovinsko vojno, jo sproži proti demokratični državi, ne avtokraciji. Tej ni treba odgovarjati volilcem.

Zgodovinske izkušnje kažejo, da v trgovinski vojni ni mogoče zmagati. V njej vedno izgubijo vsi, ki se vanjo zapletejo. Izvoz domačih podjetij se zmanjša, cene uvoženega blaga se zvišajo. Bolj ko se trgovinska vojna poglablja, bolj se izvoz zmanjšuje in cene naraščajo.

Toda kljub temu se vedno najde kak populističen politik, ki meni, da zanj zgodovina ne velja, in ki bi rad razkazoval mišice in s trgovinskimi ukrepi discipliniral nasprotno stran.

Namen trgovinske vojne je z omejevanjem uvoza prisiliti nasprotno državo oz. njene voditelje v popuščanje — da bi torej pristali na koncesije.

V teoriji gre za optimalno uvedbo strukture trgovinskih ovir za povzročitev čim večje ekonomske in politične škode nasprotni državi, obenem pa seveda z relativno najmanjšimi negativnimi učinki na lastno gospodarstvo.

Toda to je res samo teorija.

Povračilni ukrepi

Thiemo René Fetzer in Carlo Schwarz sta pripravila zanimivo analizo učinkovitosti Trumpovih carin na prizadete...

»Trump torej s trgovinsko vojno najbolj škodi svojim volilcem in s tem tudi samemu sebi. Hkrati pa mu ni uspelo doseči zastavljenega cilja trgovinske vojne: da bo z njo zmanjšal ameriški trgovinski primanjkljaj. Uvoz iz držav, za katere je uvedel carine, se je res nekoliko zmanjšal, ne pa tudi primanjkljaj nasploh — saj so ameriški uvozniki ta uvoz nadomestili z uvozom iz drugih držav.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE