Kolumne

Tribalizem naših in vaših. Beg in poraz, ne rešitev. Dirka proti dnu.

3.9.2020 / 06:05 Komentiraj
To, da se enako obnašajo tudi tisti, na katere kažemo s prstom, je slaba tolažba. Oni s tem že po defaultu nimajo težav.

Ko je pred slabimi tremi tedni Slovenijo doletel obisk ameriškega zunanjega ministra, je v delu javnosti završalo, ker da so med uradnim sprejemom v Vili Bled zakrili fresko slikarja Slavka Pengova iz leta 1947 [ki prikazuje zgodovino Slovencev s stališča tedanje oblasti v socrealistični maniri, op. Fp]. Da bi bila zgodba še sočnejša, se je izkazalo, da je avtor freske dedek slovenskega zunanjega ministra Anžeta Logarja.

Gostitelj da je v klečeplazenju pred Trumpovim odposlancem zatajil ne le domovino, ampak tudi družino, je grmelo in odmevalo po nekaterih medijih in družabnih omrežjih. Ogorčenje je bilo tako intenzivno, da ni ponehalo niti takrat, ko se je izkazalo, da je freska tudi sicer zakrita, saj gre pogosto v nos petičnežem, ki tam organizirajo poroke. In da je bil sprejem na terasi, ne pa v dvorani z mozaikom Anžetovega dedija.

Freskagate

Zgodbica lepo ilustrira dejstvo, da zanemarjanje dejstev, ki ne ustrezajo lastnim stališčem in prepričanjem, ni...

»Tribalizem »naših proti vašim« ljudi prisiljuje, da se slepo in nekritično opredelijo za en ali drug tabor, ali pa povzroči nezaupanje in odpor do vseh.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE