Kulumne
#desnica #Janša #vlada
Tretja Janševa vlada kot socialni, kulturni, psihološki lakmus
Logo 25.02.2020 / 18.29

Pa so le sestavili to famozno desno vlado. Kaj lahko pričakujemo v naslednjih dveh letih in pol, do rednih volitev 2022?

»Ker je kar velik preskok, če se imaš za underdoga, ki da ga po krivem gajžlajo, potem pa kar naenkrat postaneš vodja krdela.«

Če bo vznemirjenje zaradi korona virusa trajalo še dolgo — ali če bo prišlo do katastrofe svetovnih razsežnosti —, bo vlada v miru preživela vsaj prvih sto dni svojega mandata, če ne še več.
Kar zadeva ravnanje te vlade v situaciji s korona virusom, smo lahko brez skrbi. Ukrepi bodo drastični in za vsak slučaj predimenzionirani, vendar bo paničnim državljanom to všeč, ker se bodo počutili varne. 
Ko bo Slovenija 1. julija 2021 prevzela predsedovanje Svetu EU, si bo Janševa vlada s tem zagotovila še dodatnih šest mesecev miru. Verjetno zasluženega. Prepričan sem namreč, da bodo nalogo opravljali in opravili vzorno.
Ko se bo slovensko predsedovanje izteklo, se bo leto 2021 že prevesilo v drugo polovico. Takrat bo samo še za kakšno plus-minus nosečnost do rednih volitev. In takrat bomo videli, kako se je ta vlada res obnesla — in ali je primerna in sposobna, da leta 2022 enkrat za spremembo kot normalna, sprejemljiva stranka zmaga na volitvah.

Nacionalni eksperiment

Janševa tretja vlada bo nekakšen nacionalni lakmusov papir, ki bo pokazal, kakšna je v resnici Slovenija. Na nek način se prav veselim te vlade, ker bomo v živo, pred lastnimi očmi lahko spremljali eksperiment. Socialni, kulturni, psihološki eksperiment.
V naslednjih dveh letih (in pol) bomo videli, ali je res, kar nam ta zdaj brez zmage zmagovita pomladanska opcija že dolgo, predolgo dopoveduje — da je Slovenija ideološko nagnjena na levo. (Kar seveda ni neres, le da si ta levi sami to pač tolmačijo po svoje.)

Uradni listi

Kaj se bo po Janševem prevzemu oblasti zgodilo s tako imenovanim medijskim imperijem zla in z bolj ali manj pridruženimi portalskimi sateliti, ki krožijo v tej orbiti?
Ali bodo mediji kot Nova24TV ali Demokracija sesuvali levičarje naprej, kot da se ni nič zgodilo — razen da ti pač niso več na oblasti, temveč v opoziciji? — in razen tega, da njihov urednik v senci ne bo več vodja opozicije, temveč premier himself?
Se bodo alt-right mediji prelevili v nekak uradni list? Bodo Demokracijo kot propagandni brezpačnik metali v nabiralnike po vsej Sloveniji, tako kot Janković meče svoje glasilo Ljubljančanom?
Tudi za medije bo prišel trenutek resnice. Noben od teh, ki jih Janša ne mara — in oni ne njega —, ne bo prav nič prijazen do nove vlade. Domnevamo lahko, da bo medijskega antijanšizma po nastopu te vlade še več in da bo še bolj oster. Mediji bodo zagotovo pumpali folk proti vladi — pa jim jih bo uspelo tako daleč našuntati, da bodo šli na ulice? Po mojem ne. Ne smemo namreč pozabiti, da je medijski mainstream v zatonu, njegovi konzumenti pa v osipu.

Amen

Predvsem pa bo to trenutek resnice za vse tiste, ki so že zdaj sveto prepričani, da bo Janševa vlada sesula vse, kar je nastajalo od dobrih, starih časov socializma pa do danes pod levimi vladami, in nam odvzela vse pridobljene pravice, privilegije in preužitke.
Zdaj se bo izkazalo, ali bodo iz desnice res izbruhnili zgodovinski revizionizem, ikonoklazem partizanstva, rehabilitacija domobranstva, antikomunizem in dekomunizacija, lustracijski pogromi, rekatolizacija, desubvencioniranje izrojene umetnosti, novi puritanizem, nacionalizem, homofobija, rasizem in vsakršna netolerantnost.
Ker vse to so že bili očitki. In ne vedno brez osnove in pretirani.
To pa bo tudi trenutek resnice za desničarje same, ki se bodo v svoji novi, oblastniški poziciji morali nekako znajti. Ker je kar velik preskok med tem, da se imaš za drugorazrednega underdoga, ki da ga venomer po krivem gajžlajo, potem pa kar naenkrat postaneš vodja krdela.

NAROČI SE
#desnica #Janša #vlada
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke