Revija

Topovska hrana pred strelskim vodom: So Steze slave največji protivojni film?

3.8.2022 / 06:05 Komentiraj
Slavljenje vojne je bilo takrat popularnejše od protestiranja, zato je bila produkcija tvegana. Celo Kubrick se je ustrašil.

Medtem ko Putinova vojska pustoši po Ukrajini, bi si bilo dobro ogledati filmsko mojstrovino Stanleyja Kubricka, po mnenju mnogih poznavalcev največji protivojni film vseh časov. In s tem nimam v mislih znamenite črne komedije Dr. Strangelove ali kako sem vzljubil bombo (Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb, 1964) ali vietnamske vojne drame Full Metal Jacket (1987), ampak film, ki je širši javnosti manj znan, v Kubrickovi karieri pa velja za prebojnega. Režiral ga je pri komaj 28 letih. Govorim o Stezah slave (Paths of Glory, 1957).

Francoska sramota na fronti

Steze slave — posnete po istoimenskem romanu Humphreyja Cobba iz leta 1935 —, se dogajajo med 1. svetovno vojno na francosko-nemški fronti. Film tematizira izprijenost poveljnikov, pripadnikov francoskega generalštaba, ki iz častihlepja pošljejo v gotovo smrt skoraj celoten regiment vojakov — po neuspeli akciji pa v imenu krepitve morale postavijo pred strelski vod naključno...

”Medtem ko Rusija pustoši po Ukrajini, bi si bilo dobro ogledati Steze slave, filmsko mojstrovino Stanleyja Kubricka”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE