Kolofon
#internet #branost #Fokuspokus
Top Ten + 1 člankov februarja na Fokuspokusu
Logo 01.03.2024 / 06.10

DŠP, UKZ, VPR, Fides, Godec/Sukič, mag. vitae SDS. Plus: Keanu Reeves, Taylor Swift od naše ekspertinje za glasbene/filmske trače.

Februarja je minilo devet let od launcha Fokuspokusa.

1. Vesna V. Godina (6. 2. 2024): Zakaj verjamem Dominiki Švarc Pipan.

Kdor se stvari loti tako kot ona, ga bo domačija žrtvovala in uničila. Da bo škoda manjša. Da ne bi vedeli tega, česar ne smemo.

Krivda Švarc Pipanove je, da ni bila članica domačije, ki se ji reče Ministrstvo za pravosodje. Njena krivda je, da je kot nečlanica vstopila v domačijo misleč, da člani delujejo zakonito in moralno. Kar seveda ne. Nikoli in nikjer. Tako ne delujejo člani nobene domačije. Tisto, kar DŠP opisuje kot delovanje MP in SD, je zato točno. Ministrstvo in stranka ne morejo drugače delovati. Nobena socialna skupina, ki ne deluje po domačijski logiki, v slovenski družbi ne more dolgoročno delovati.

2. Tereza Vuk (26. 2. 2024): Keanu Reeves ni po Hofer ceni. Naš človk!

Whoa, whoa, whoa, dejmo počas! Eden od najboljših v tej deželici? Moj najstniški crush! Jebeš Brad Pitte, zame je bil sam Keanu.

Ker si hočem ponavad že za dobro jutro zasrat dan, grem najprej par medijev prečekirat. Naslovi dolgočasni. Kaj je blo v parlamentu, pa ta beli štrajkajo, pa vsi štrajkajo. V glavnem, v Sloveniji je vse v pizdi. Zato rajš ne berem preveč tega, čeprov vsak dan to privoščim namest kave. Pol grem lažje na vece. In tri dni nazaj to berem in neki čudnega preberem. Kliknem nazaj, če sem dobr vidla. In zagledam: Keanu Reeves v Sloveniji.

3. Marko Crnkovič (26. 2. 2024): Šolanje na domu: Ideologija in kaprica novokomponiranega starševanja.

Nekoč kritika »šolskega polja« kot represivnega aparata države, danes narcizem, samozadostnost, asocialna/antisocialna vzgoja.

Pustimo zdaj to, da gre za »lepoto« izobraževanja na domu. Gre za to, da ti starši zahtevajo, da bi bilo otroku omogočeno, da spoznava snov in se je uči takrat, ko mu paše. Ne pa tako kot v šoli, kjer je urnik za določen za vse brez razlik in kjer revčki in sončki morajo trpeti in se prilagajati. Otroku mora biti fajn. Delati mora tako in takrat, kot in kadar mu paše. Bog ne daj, da bi se podrejal šolskemu sistemu. Nekoč filozofska, sociološka kritika ideološke represije je zdaj mantra kao emancipiranega in izobraženega srednjega sloja, ki mu ni vseeno.

4. Marko Crnkovič (5. 2. 2024): Čigava sta Godec in Sukič? Odfrancija ali Odjožeta?

Feministična slovnica za woke slovenščino. A če bi jaz bil ženska, bi bila užaljena, če bi me slovnično tretirali kot moškega.

Funkcionalno polpismene govorce in govorke opozarjam, da svojilni pridevnik v slovenščini ne izraža samo lastnine, temveč tudi pripadnost. Ne nujno možu. Lahko tudi očetu ali po komerkoli že se ženska piše. A tudi ta pripadnost je zanje preveč tradicionalistična. Ker to je vse en sam patriarhat. Ampak če človek ni woke fanatik, tega svojilnega pridevnika na dojema tako. In prav je in normalno, da ga niti ne sliši. Ker guess what? Vedno je nekje nek moški. Kar se pozna tudi v jeziku. In ne vem, zakaj se ne bi.

5. Marko Crnkovič (12. 2. 2024): Big news, small change: Duhovnik pač ne more imeti mnenja o feminizmu.

Pametovati o sovražnem govoru kar tja v en dan. Ker pater in ker feminizem. Priložnost, ki je komercialni medij noče zamuditi.

Cestnikovo mnenje o feminizmu je pač konservativno, kakršno v meni ne more vzbuditi pretirane pozornosti. A Pop TV je v to zvlekel varuha človekovih pravic. Ta rade volje posodeluje z medijem in dodá še svojo floskulo. In ko enkrat steče beseda o slovenskem feminizmu, ne gre brez Inštituta 8. marec. In tako je potem kar na lepem ogenj v strehi.

6. Vesna V. Godina (28. 2. 2024): Ministrica razmišlja družboslovno: To bo konec moči Fidesa, kot jo poznamo.

Očarljivo od ministrice, da se z zdravniki, ki v javnih ustanovah delajo malo ali premalo, ne pogaja! Z njimi ne izgublja časa.

Če bi zdravniki v javnem zdravstvu delali toliko kot pred dvajsetimi leti, bi s tem avtomatično rešili kar nekaj problemov. Da pa bi to dosegli, je treba reorganizirati sistem. Ne pa se pogajati z zdravniki. Logičen sklep. In odličen pristop. Ki kaže, da je sedanja ministrica za zdravje prva na čelu tega resorja, ki razmišlja družboslovno. Ki razume, kaj komu daje moč. Kako se družbena moč prerazporeja. Ne s pogajanji, ki jih zagotovo izgubiš. Ampak s tem, da spremeniš objektivne družbene razmere.

7. Marko Crnkovič (1. 2. 2024): Ni Dominika Švarc Pipan tista, ki rabi lekcijo. SD jo rabijo.

Hajka proti ministrici je tipično slovensko trkanje po prsih. Prazno in patetično. Pozivanje k odstopu ne bo spremenilo ničesar.

Pojem objektivne odgovornosti se v slovenski politiki zlorablja kot brezpriziven argument, kadar zmanjka drugih, intelektualno in dokazno prepričljivejših. Potegneš iz klobuka objektivno odgovornost — pa je! S človekom, ki ne prevzame objektivne odgovornosti, se itak nimaš kaj pogovarjati, ker je moralna propalica. Še več! Tudi s človekom, ki jo je prevzel, se nimaš več kaj pogovarjati. Objektivno odgovoren človek mora sam oditi. Se sam izobčiti.

8. Vesna V. Godina (15. 2. 2024): Fidesova dilema: zaslužiti ali pomagati?

Vlada je kriva za marsikaj. Toda samo prepotentno zdravništvo je krivo, da stavka še traja. Monika Ažman je povedala resnico.

Ideje, interesi in načini delovanja mladih zdravnikov nas ne smejo čuditi. Njihove lastnosti in prakse so rezultat sistematičnega vzgajanja študentov medicine v namišljeno elito. Ki ideje o svoji grandioznosti utemeljuje na zbranih točkah. Zlatih maturah. In na tem, da študirajo na elitni fakulteti. Ker medicinske fakultete že dolgo niso več. Za to jim manjka humanistična širina, družboslovno razumevanje medicine kot zdravja in bolezni ter široka izobraženost njenih študentov. Pa tudi profesorjev.

9. Tereza Vuk (19. 2. 2024): Današnja mladina brez okusa posluša Taylor Swift. K ni glih John Lennon.

Dejte mi res povedat. Ma top musko? Tok top glas? Tok top besedila? Je naslednja Janis Joplin al kaj? Amy Winehouse? Nina Simone?

Itak pa današnja mladina nima okusa. Sam še fucking turbofolk. In pazi njih, frajerje. Za Prešernov dan so se eni novinarji odpravili po Ljubljani in dvajsetletne modele ustavljali in spraševali, če lahk povejo tri slovenske pesnike. En je reku, da Jan Plestenjak, en drug pa Challe Sale. Ajej. Bogi Kosovel in podobni. In pol se jaz sprašujem, zakaj folk posluša Taylor Swift. Sami pesniki. Džizs.

10. Marko Crnkovič (21. 2. 2024): Magister vitae Branko Grims: Laži, laži, laži in še več prekletih laži!

Ksenofobične, fašistoidne, konspiratistične, populistične marnje najbolj zmešanega poslanca SDS so del družbenega podebiljenja.

»Najbolj uspešen politični projekt v zgodovini Slovenije«? Do neke mere res. SDS je zgodba o uspehu, ki jim ga garantira načrtno debiljenje javnosti. SDS ostaja ne toliko po zaslugi njihovih vernikov, ampak zahvaljujoč nam ostalim, ki nam grejo na živce. Od nesmrtnega šefa in antimigrantskega magistra vitae pa do lokalnih svetnikov in samozvanih strokovnjakov za komuniciranje. Nas je jebeno več. Onih pa je vendarle toliko, da stranka ne propade. Kar je za oboje kar lepa tolažba.

11. Marko Crnkovič (3. 2. 2024): UKZ proti Ruparju: »Hvala lepa. Gremo naprej. Nehajte!«

Kaj nam govori konflikt med salonsko liberalno finočo predsednice DZ in politično obscenostjo lumpenproletarskega Shreka?

Nabor državljanskih pravic je razširjen. Tako kot ima vsak kreten pravico, da svinjá po ljudeh in gobezda abotnosti na Facebooku ali na Trgu republike, lahko tudi en Rupar v parlament vloži predlog zakona in dobi pravico, da na to temo tam debatira. In se potem razburja nad predsednico, ki mu z razumljivo povišanim tonom, četudi še vedno z izbranimi besedami veleva, naj vendar drži gobec.

NAROČI SE
#internet #branost #Fokuspokus
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke