Rubrike

Tone Partljič: »V naši deželi skoraj vse reke tečejo proti vzhodu.« [odlomek]

29.12.2019 / 06:05 Komentiraj
Pesnic je več. Pesnica je reka, rečica. Pesnica je velika vas. Je pa tudi kraj avtorjevega spomina in prostor domišljije.

Pesnic je več. Pesnica je reka oz. rečica. Pesnica sta dva zaselka blizu te rečice, eden v Avstriji in eden pod Kozjakom. Potem sta tu še velika vas in železniška postaja, kjer je oče Toneta Partljiča delal več kot trideset let. Toda Pesnica je tudi kraj v avtorjevi domišljiji. Predvsem pa je Pesnica njegov spomin na otroštvo in zgodnjo mladost.

V romanu spremljamo njegovo zgodbo skozi otroške oči, zgodbe njegovih staršev in pomembnih Pesničanov, ki spremljajo spreminjanje njim ljube doline v mariborsko naselje Maribora. 

Tone Partljič (1940) je eden najbolj vsestranskih slovenskih literarnih ustvarjalcev je najbolj znamenit po svoji komediji in poznejšem filmu Moj ata, socialistični kulak. Objavil je še mnogo drugih odmevnih proznih in dramskih del ter scenarijev za televizijske in radijske igre in filme. Prešernov, Levstikov, Grumov, Glazerjev nagrajenec. Pesnica je izšla pri Beletrini.

Tone Partljič:

V avtobiografskem romanu spremljamo Partljičevo zgodbo skozi otroške oči, zgodbe njegovih staršev in pomembnih Pesničanov, ki spremljajo spreminjanje njim ljube doline v mariborsko spalno naselje.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE