Rubrike

Tone Partljič: Opij za ljudstvo z Otoka [odlomek iz novele]

1.8.2021 / 06:05 Komentiraj
“Ljudje so prikimavali in rekli, da ne razumejo, a da tako pač mora govoriti. Da se izmika in laže sebi, morda pa tudi njim.”

Tone Partljič v zbirki novel Ljudje z Otoka pripoveduje o otoku cvetja, kamor prihaja na dopust in krajše obiske že skoraj petintrideset let. Tam je prebivalcev vedno manj in vedno starejši so. Čeprav po vseh teh letih še ni prepričan, da dovolj dobro pozna morje in otok in njegove prebivalce, v svojih novelah slika usode ljudi, ki so ga za vedno zaznamovali. Med turistično sezono se spremenijo v natakarje, kuharje, taksiste in pobiralce pristojbin, čez leto pa so precej sami in osamljeni.

Avtor v otočanih ne vidi le preprostih ljudi, ampak tudi njihov neizprosen boj za obstanek. To je tudi otok žensk: zgodbe o vdovah in čakajočih materah, ki so ostale same, ker so se njihovi možje in otroci podali v svet, da bi našli lažji in boljši način preživetja. Življenje ljudi majhnega otoka doživlja kot neke vrste jadransko balado, ki jo mojstrsko stke v prozo, polno atmosfere in življenja.

Tone Partljič (1940) je eden najbolj vsestranskih slovenskih literarnih...

Tone Partljič (1940) je eden najbolj vsestranskih slovenskih literarnih ustvarjalcev. Objavil je mnogo odmevnih proznih in dramskih del ter scenarijev za televizijske in radijske igre in filme.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE