Kolumne

Toliko o čudežni uspešnosti naše vlade

13.2.2022 / 05:10 Komentiraj
Če se pri banki zadolžimo, moramo dolg vračati sami. Kreditov za bonbone pa ne bo vračala vlada. Ampak mi. In naši otroci.

Baje nam gre dobro. Gospodarsko, mislim. Tako pravi minister Počivalšek in tako je že nekaj časa govori tudi premier. Oba se sklicujeta na analizo najbogatejših držav in njihovih odzivov v pandemiji, objavljeno v Economistu. Slovenija naj bi bila druga najuspešnejša med državami OECD. Takoj za Dansko. In pred Švedsko.

Slovenija se od drugih držav razlikuje predvsem po rasti prihodkov gospodinjstev in po rasti vrednosti podjetij. Pri Economistu so izračunali, da se je prihodek gospodinjstva na osebo v Sloveniji v obravnavanem obdobju povečal za 10%, vrednost podjetij na reguliranih trgih kapitala pa je zrasla za več kot tretjino.

Med najboljšimi je Slovenija tudi na področju javnih financ oz. rasti dolga. Ta se je glede na BDP povečal za 7,4%. Za primerjavo: v Španiji, ki je na dnu lestvice, je javni dolg zrasel za 22,3%.

Super, da smo po Economistu med zmagovalci. Končno smo nekje, kar ni šport, med prvimi!

Pa smo res?

Kaj prikriva konjunktura

Po drugi strani nas...

”Tveganj za našo dolgoročno finančno vzdržnost je še veliko. Sprejetje sprememb dohodninske zakonodaje brez ustreznih kompenzacijskih ukrepov bi bilo škodljivo. To je tista zgodba, zaradi katere Levici očitajo, da je proti dvigu plač.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE