Revija

Tito 40 let pozneje: Preveč komunizma za socialni kapitalizem

8.5.2020 / 06:05 Komentiraj
Novi svet se bo moral vrniti k simbolom socializma in enakosti, predvsem pa k solidarnosti in tudi bratstvu in enotnosti.

Ob štiridesetletnici njegove smrti je bilo v letošnjih prvih majskih dneh nekaj več zapisov o Josipu Brozu Tito. Nekdanji predsednik nekdanje države, maršal Jugoslavije, Hrvat slovenskih korenin je umrl v Ljubljani 4. maja 1980. Okrogla obletnica najbrž ni bila edini razlog za večjo medijsko pozornost. Bolj se mi zdi, da je to bilo zato, ker je padla v negotovi čas korona virusa, ki naša življenja postavlja na glavo in sili k razmisleku o drugačnem, novem svetu. Titova vloga s tem dobiva oz. ponovno odstira še drugačno dimenzijo.

Po Titu — Tito?

Pred dnevi sem v švicarskem časopisu bral zabavno spominsko reportažo nekdanjega švedskega dopisnika z Dunaja, v kateri je opisoval tedne in mesece novinarskega čakanja na Titovo smrt. Januarja 1980, ko je postalo jasno, da je Tito zelo bolan in je že bil hospitaliziran v Ljubljani, se je kakih petdeset dopisnikov od vsepovsod zbralo v Beogradu in čakalo … Nastanjeni so bili v takrat kultnem hotelu Moskva, le streljaj...

Tito na obisku na Češkoslovaškem 9. avgusta 1968, tik pred sovjetsko intervencijo (20. avgusta 1968). Skrajno levo tedanji »preveč liberalni« sekretar KPČS Aleksander Dubček (1921–1992).
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE