Rubrike

Teorije zarote: Vse je res, ker je lahko res [odlomek iz knjige]

12.6.2022 / 06:05 Komentiraj
Teorije zarote so slabo utemeljene, nikoli pa res neutemeljene. Vedno obstaja minimalna možnost, da so vendarle resnične.

V zadnjem času smo obdani z množico pripovedi, ki se lahko razvijejo v teorije zarot. Tomaž Grušovnik jih je zbral v knjigi Midva ne bova rešila sveta! in hkrati v razmišljanjih, ki črpajo iz bogate zakladnice filozofske tradicije, raziskal temelje konspiracizma. Stanji radikalnega dvoma o vsakdanjosti in ekscesne gotovosti o zakulisnih spletkah se ne izključujeta, temveč dopolnjujeta. Morda je to res najlažje videti pri ljubosumnežih: ti hkrati dvomijo, saj so prepričani, da sta poljub in objem ljubljene osebe zgolj krinka, in trdno verjamejo v zakulisno spletko, saj menijo, da jih njihov partner vara. Lahko bi rekli, da skeptiki na neki način hočejo gotovost onkraj gotovosti, gotovost, ki je onstran zagotovil, ki jih lahko ponudi življenje. Knjiga je izšla pri Mladinski knjigi.

Tomaž Grušovnik: Midva ne bova rešila sveta!

Ravnokar sem bil na poti iz trgovine za male živali, ustavil sem se pri rdečem semaforju na prehodu za pešce in se zazrl v majhno športno...

”Teoretik zarote od znanosti zahteva dokaze, a jih ima že vnaprej za prevaro.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE