Kolumne

Teorije zarote: Samo otroci verjamejo, da so jih na svet prinesle štorklje

9.8.2019 / 06:05 Komentiraj
Občutek, da imaš prav sam in ne avtoriteta — politika, NASA, Iluminati itd. — je naravnost psihotičen, intenzivno nor.

Ko sem se odločal za prvo kolumno za Fokuspokus — potem sem sicer pisal o bosanskih »piramidah« —, sem imel najprej idejo, da bi ob 50-letnici prvega pristanka na Luni pisal o teoriji zarote, ki se lepi na ta veličastni zgodovinski dogodek — za katerega se je z leti sicer izkazalo, da niti ni bil tako pomemben. Projekt Apollo se je namreč izpel. Ljudje na Luni v resnici nimajo kaj pametnega početi.

Naj se torej tokrat oddolžim.

Ko sem prišel iz Bosne in v lokalni oštariji razlagal, da piramid v Visokem v resnici ni in da je vse skupaj samo teorija zarote, sta mi oporekala dva »pametnjakoviča« — češ, da tudi na Luni človek nikoli ni bil … Špiknila ste me zato, ker sta vedela, da sem že več različnih sumljivih dogodkov odpravil kot teorijo zarote, njihove zagovornike pa ponižal s frazo, da je to lari-fari.

Ugriznil sem v vabo

No, tokrat se mi je malo bolj strgalo. Moja sogovornika sta imela izrazite in očitne nanašalne blodnje. Obnašala sta se tako...

Človek, ki je iz otroštva ohranil dispozicijo, da v svoji psihični realnosti naseda teorijam zarote, dobi skratka občutek, da mu avtoriteta laže. Zato pa po drugi strani sprejme alternativno interpretacijo, torej teorijo zarote (ki bi ji v resnici morali reči »domneva zarote«).
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE