Kolumne

Tekovine osamosvojitve v muzeju desničarskih intimnih opcij

8.3.2021 / 06:10 Komentiraj
Vlada si z Muzejem osamosvojitve postavlja spomenik. Državljani pa ga nočemo. Vsaj ne njihovega. Ker so si uzurpirali zasluge.

Vlada je prejšnji teden sprejela sklep o ustanovitvi Muzeja slovenske osamosvojitve. Ker je že trideset let. Postaviti oz. vseliti ga nameravajo v prostore nekdanjega kompleksa JLA na zgodovinsko simbolični Roški cesti.

Načeloma nimam nič proti. Muzeji so kulturna, da ne rečem družbena dobrina, osamosvojitev sama pa je tudi bila dogodek — ali proces —, vreden pozornosti in počastitve. Letošnje in prihodnje in na veke vekov, amen.

Meni bi se tržno in turistično sicer zdel zanimivejši recimo muzej jugonostalgije po vzoru berlinskega DDR Museuma, ampak recimo, da rabimo tudi — in za slovenske pojme najbrž tudi prej — MSO.

Imam pa nekaj pripomb in pomislekov. Nekatere od njih delim s skeptičnimi muzealci, nekateri pa so samo moji in so bili doslej povsem spregledani, četudi so bili precej očitni.

Kulturni boj je Janševa najljubša oblika psihološke vojne, ki jo je napovedal že od prej indoktriniranimm

“Muzeji so kulturna dobrina, osamosvojitev sama pa je tudi bila dogodek, vreden pozornosti in počastitve. Današnje in prihodnje in na veke vekov, amen.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE